Uutisoimme taannoin Siperiasta löydetystä valtavasta kuopasta, jonka olemassaoloa ei toistaiseksi ole pystytty selittämään. Noin 80-metrinen kuoppa muistuttaa jonkin verran kraateria, joka on herättänyt epäilyjä sen olevan valtavan poran, pommin tai jopa ufon aikaansaannosta.
Reindeer herders find more #craters in the far north of #Siberia. Scientists are puzzled.
http://t.co/GFtqluuVdU pic.twitter.com/PVCVG7ZMoD
— Siberian Times (@siberian_times) 28. heinäkuuta 2014
Nyt Luoteis-Siperiassa sijaitsevalta Jamalin niemimaalta on löydetty kaksi samanlaista kuoppaa lisää. The Siberian Times -lehden mukaan löydön tekivät paikalliset poronhoitajat. Isomman kuopan halkaisija on noin 15 metriä.
Uudet kuopat ovat toistaiseksi herättäneet vain lisää kysymyksiä niiden alkuperästä. Yhden teorian mukaan kuopat olisivat syntyneet, kun ikiroudan sulaminen ilmastonmuutoksen myötä olisi johtanut maanalaisen metaanikaasun räjähtämiseen. Teoriaa tukee ensimmäisen kuopan pohjalta löytynyt jäinen järvi.
Kaikki tutkijat eivät kuitenkaan ole yhtä mieltä kuoppien synnystä. Kuten arvata saattaa, kolot ovat saaneet myös salaliittoteorioihin ja yliluonnollisiin ilmiöihin uskovien mielikuvitukset liikkeelle. Lisää karmivuutta tapaukselle tuo se, että niemimaan nimi, Jamal, tarkoittaa alueen alkuperäisten asukkaiden kielellä maan tai maailman loppua.