Suomen maine tasa-arvoisten maiden edelläkävijänä koki eilen takaiskun, kun eduskunnan lakivaliokunta äänesti tasa-arvoista avioliittolakia vastaan. Varsinaisesta laista eduskunta äänestää kuitenkin vasta viikon kuluttua perjantaina.
Torstain uutispommista vastasi Yleisradio, jonka uutistoiminnan vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen on kieltänyt yhtiön uutistoimittajilta ”tasa-arvoinen avioliittolaki” -termin käyttämisen uutisoinnissa, vaikka se on myös eduskunnan laista käyttämä termi. Asian paljasti Yleisradion entinen toimitusjohtaja ja nykyinen kansanedustaja Mikael Jungner. Hän kysyi asiasta Twitterissä Jääskeläiseltä, joka vahvisti tiedot oikeiksi.
– Linjamme on entinen. Emme ota kantaa lakiin käyttämällä nimeä, joka on suunniteltu luomaan posiviisia mielikuvia, Atte Jääskeläinen vastasi Jungnerille.
@anukoivunen @MikaelJungner @attesakari pic.twitter.com/WoOcgrkqjB
— huovinen (@huovinen) November 20, 2014
Paljastuksesta nousi nopeasti kohu sosiaalisessa mediassa. Yleisradion arvomaailma ja poliittinen puolueettomuus kyseenalaistettiin eilen sadoissa sosiaalisen median viesteissä. Päätöstä pidetään journalistisen sijaan puhtaasti poliittisena, koska positiivinen termi kiellettiin, mutta negatiivista ei. Yleisradio käyttää samasta laista edelleen aktiivisesti negatiivissävytteistä termiä homoliitto.
Yleisradion toimittajat ovat käyttäneet homoliiton lisäksi aktiivisesti muun muassa termiä pakkoruotsi, joka on suunniteltu luomaan vahvasti negatiivisia mielikuvia ruotsin kielen vapaaehtoisuudesta. Tällaisen mielikuvan antaminen kielikysymyksestä ei ole kuitenkaan verovaroin rahoitetulle julkisen palvelun laitokselle ongelma, vaikka tasa-arvoinen avioliittolaki on. Yleisradion kiellon asettaa kyseenalaiseksi lisäksi se, että myös eduskunta käyttää nimitystä tasa-arvoinen avioliittolaki.
Yleisradion verkkosivuilla nuorille suunnattu YleX käyttää aktiivisesti termiä tasa-arvoinen avioliittolaki. Uutistoimituksen päätoimittajan kielto ei siis koske kaikkia Yleisradion palveluita. Alla otteita eduskunnan ja Ylexin verkkosivuilta sekä aiheeseen liittyviä kommentteja Twitteristä.
.@attesakari @MikaelJungner "Ihmisoikeudet" on kanssa turhan positiivinen termi, voisko YLE alkaa puhua "köyhien vaatimuksista"
— Jorts Collins (@jortspunk) November 20, 2014
@TimoHarakka Nimen vääntö oli YLEltä enemmän poliittinen kuin journalistinen ratkaisu. Siihen syytä puuttua. @MikaelJungner @orastynkkynen
— Lari Lohikoski (@laril) November 20, 2014
@MikaelJungner @orastynkkynen Aina joku on tyytymätön toimituksen johdon ratkaisuihin. Puolustakoot itse kantaansa, ei siinä apuasi tarvita.
— Timo Harakka (@TimoHarakka) November 20, 2014
@MikaelJungner @orastynkkynen Kansanedustajan ei pidä puuttua Ylen journalistisiin ratkaisuihin. Sen voi oikeutetusti kokea painostuksena.
— Timo Harakka (@TimoHarakka) November 20, 2014
@thriftyfinn Harmi ettei Ylen tilausta voi perua, pakko maksaa vaikka ei katsoisi ja kuuntelisi. @koivulaakso @attesakari @yleuutiset
— Jarkko Lehtopelto (@Lehtopelto) November 20, 2014
@koivulaakso @attesakari Ja eikö @yleuutiset käyttämän "pakkoruotsi"-aloitteen oikea nimi ole "Ruotsi vapaaehtoiseksi"?
— Jarkko Lehtopelto (@Lehtopelto) November 20, 2014
@attesakari En voi korjata koska YLEn toimittajan minulle kertoman mukaan sanaa "homoliitto" saa YLEssä käyttää.
— Mikael Jungner (@MikaelJungner) November 20, 2014
@MikaelJungner @orastynkkynen "Ongelma"? Julkisrahoitteinen tai ei, päättää itse. Ottamatta neuvoja, saatikka määräyksiä, kansanedustajilta.
— Timo Harakka (@TimoHarakka) November 20, 2014
@TimoHarakka @orastynkkynen Tässä YLEn toimittajat itse pitivät ongelmana käskyä keskusjohdolta. Ne ei ole niin suomettuneita kuin sinä.
— Mikael Jungner (@MikaelJungner) November 20, 2014
@attesakari Avioliitosta ei tule homoliitto jos samaa sukupuolta olevat parit saa mennä naimisiin. Homoliitto asenteellinen. @MikaelJungner
— Milla Halme (@halmeilla) November 20, 2014
@attesakari @kallekinnunen @MikaelJungner Tasa-arvo on positiivinen asia. Ette puhu heteroliitoistakaan, miksi homoliitto OK?
— Tiina Kinnunen (@TiinaKin) November 20, 2014
@attesakari Mutta on OK käyttää nimeä, joka luo negatiivisia mielikuvia? Mikä tasa-arvossa on negatiivista? @MikaelJungner
— Anni Saastanen (@aninen) November 20, 2014
Lopettaako Yle seuraavaksi näiden sanojen käyttämiseen:
- pakkoruotsi
- maahanmuuttokriittinen
@attesakari
— Rookie of the year (@tomistro) November 20, 2014
.@attesakari:n ja @yleuutiset:n mielestä "tasa-arvoinen avioliittolaki" ei ole sovelias termi, mutta "homoliitto" on ilmeisesti ok. #einäin
— Ozan Yanar (@yanarozan) November 20, 2014
. @attesakari Jos @yleuutiset ei saa puhua tasa-arvoisesta avioliitosta, miksi puhutte "maahanmuuttokriittisistä" eufemismina rasisteille?
— Dan Koivulaakso (@koivulaakso) November 20, 2014