Taksimaailman mullistanut Uber on joutunut valtaisan kansanliikkeen kohteeksi, kun se yritti rahastaa presidentti Donald Trumpin aiheuttamalla kuohunnalla lentokentillä. Tavalliset taksit menivät esimerkiksi New Yorkissa lakkoon, mutta Uber jatkoi liikennöintiä ja poisti ruuhkamaksut.
I closed out my Uber account & signed up for @lyft today. CEO of @Uber is a member of Trump's biz council. #deleteuber
— Sarah Hersh-Walker (@hershsarah) January 29, 2017
Do you have an @Uber account? Good. Now delete it.
Thank you.#DeleteUber #MuslimBan
— Amir (@AmirAminiMD) January 29, 2017
Trumpin toiminnasta raivostuneille kansalaisille Uberin rahastus oli liikaa, ja parhaillaan #deleteuber -hashtag leviää nopeasti ja valtaisa joukko ihmisiä on ilmoittanut poistaneensa kehotuksen mukaisesti Uber-sovelluksen matkapuhelimestaan.
Jokainen poistettu sovellus on myös poistettu mahdollinen asiakas. Erityisen noloksi Uberille tilanteesta tekee se, että monet ovat siirtyneet samalla kilpailevan Lyft-palvelun asiakkaiksi. Monet kuljettajat ajavat kyytejä molemmille palveluille, mikä on alentanut kynnystä vaihtaa palvelua vahingoittamatta ruohonjuuritason kuljettajia ja heidän talouttaan.
Went ahead and did that but don't forget to support the Taxi Workers' Alliance as well. https://t.co/XxzbdEUAYz #deleteuber pic.twitter.com/bJlG2BvD8V
— jesse Williams. (@iJesseWilliams) January 29, 2017
Uber on ollut aiemminkin kritiikin kohteena muun muassa palkkauksensa ja ihonvärin perusteella syrjimisen vuoksi. Nyt protestoijat katsovat Uberin sekä rahastavan protestien varjolla, mutta myös vesittävänsä osaltaan protestien tavoitteita. Uberin tilannetta ei ainakaan auta se, että sen toimitusjohtaja Travis Kalanick on ilmoittanut tekevänsä mielellään yhteistyötä Trumpin kanssa.