Blockfest 10 vuotta – vuosi 2009: ”Mikael Gabriel lauantain ensimmäinen esiintyjä Klubilla”

Festarit Viihdeuutiset · Stara.fi

Blockfest 10 on juttusarja, jossa kerrotaan tänä vuonna 10 vuotta täyttävän Blockfest-tapahtuman tarina tapahtuman syntymästä nykypäivään. Kirjoittaja on aloittanut Blockfesteilla juoksupoikana ja työskentelee nyt jo viidettä vuotta tapahtuman toisena tuottajana.

Blockfest 2009

Blockfestin avausvuoden suosio rohkaisi Kalle Kallosta, Carlos Marquezia ja Joni Siintovaaraa laajentamaan tapahtumaa kaksipäiväiseksi. Festivaalin tukikohtana pysyi edelleen Tampereen Tullikamari eli Pakkahuone ja Klubi, minkä lisäksi Tullinaukion vastakkaisella puolella sijainnut Bar Passion brändättiin Corona-terassiksi.

Esiintymispaikkojen eli slottien määrän lisääntyessä lavalle nousi Asan ja Ruudolfin kaltaisia huippunimiä, joilta ensimmäinen vuosi jäi vielä väliin. Muistan edelleen kirkkaasti kuinka ns. skenessä arvostettu hahmo Janne Suominen saapui tapahtuman avauspäivänä backstagelle ja huusi: ”Ootteko te jätkät jumalauta käyny kattomassa tota sisäänkäyntiä?! Menkää!”

Asa täytti Pakkahuoneen jo päiväsaikaan. (Kuva: Samu Hintsa)

Kaikkien ympärillä olevien ensireaktiona oli odottaa heti pahinta: Nyt siellä on tapahtunut jotain. Kurkkaus nurkan taakse paljasti kuitenkin aurinkoisessa säässä kiemurrelleen pitkän kävijäjonon. ”Onneks olkoon”, Suominen huudahti tarkoittaen loppuunmyytyjä lippuja. Vaikka tilanteen tiesi jo etukäteen, sitä ei ennen tuota hetkeä osannut vielä arvostaa keskellä avauspäivän stressiä.

Esiintyjälinja pysyi jälleen monipuolisena. Gangsta rap -painotteinen levy-yhtiö 3rd Rail Music saapui paikalle Jodarokin, Jontin, OG Ikosen sekä Petoksen vetämän showcasen voimin. Toisena ääripäänä mainittakoon esimerkiksi dancehallia tehnyt Lord Est ja maailmanlaajuista suosiota nauttinut viittomakielinen rap-artisti Signmark. Tamperelaisille ehdottomasti isoin juttu oli Flegmaatikkojen kymmenvuotista taivalta juhlistanut huikea paluukeikka, jonka myötä kolmikko intoutui myöhemmin tekemään vielä uuden pitkäsoitonkin (”931”).

Blockfestin päälava vuonna 2000, Kuva: Stara
Flegmaatikkojen (Spesialisti, Tiedemies & Leijonamieli) paluukeikka oli eeppinen. (Kuva: Samu Hintsa)

Mikael Gabriel esiintyi vielä tuolloin lauantaipäivän ensimmäisenä nimenä Klubilla, kun nykyään Emma-palkittu räppäri vetää jäähallin kaltaisissa puitteissa. Ruotsalaisräppäri Adam Tensta oli tehnyt kansainvälisen läpimurtonsa My Cool -hitillään ja Cheek oli aiemmin keväällä noussut siihen aikaan harvinaisesti Suomen virallisen albumilistan ykköseksi. Festivaalin päättäneellä Fintelligensin spessukeikalla esitettiin Hoida homma -remix, jolloin lavalla heilui samaan aikaan mm. Timo Pieni Huijaus, Tensta, Eboi, Chekkonen, Uniikki ja monia muita.

Viikonlopun merkittävin esiintyjä oli kuitenkin ysäriltä alkaen arvostettuun asemaan noussut Capone-N-Noreaga -yhdysvaltalaiskaksikko. Capone ja N.O.R.E. tunnetaan itärannikon klassikkolevyistään ”The War Report” sekä ”The Reunion”, minkä lisäksi molemmat ovat tehneet uraa myös soolona.

Adam Tenstan tuplaaja Eboi löysi yhteyden yleisön kanssa. (Kuva: Samu Hintsa)

Yhtye saapui Suomeen toiselta eurooppalaiselta festivaalilta ja alkuperäistä suunnitelmaa myöhemmin. Mikä pahinta, kaikkien yllätykseksi mukana ei ollutkaan omaa dj:tä. Siinä vaiheessa kuvioon astui Mista S alias Sami Merinen, joka on toiminut Blockfestin päälavan dj:nä alusta alkaen ja tunnetaan nykyään myös omasta YleX:llä pyörivästä radio-ohjelmastaan.

– Pyörin Pakkahuoneen bäkkärillä ja valmistauduin seuraavaan juontoon keikkojen välissä, kun festivaalimoguli Kalle Kallonen nykäisi mua hihasta. Hän kertoi, että C-N-N tarvitsisi keikalleen dj:n. Heidän kiertue-dj:nsä vaimolla oli ilmeisesti käynnistynyt New Yorkin päädyssä synnytys, jonka vuoksi hän oli päättänyt suunnata Suomen sijaan takaisin Jenkkeihin. Voi olla, että siinä meni hetkellisesti mallakset väärään kurkkuun, mutta eihän tuollaisesta kunniasta kieltäydytä, Merinen muistelee.

NORE ei piilotellut pulloa keikkansa aikana. (Kuva: Samu Hintsa)

Yllättävien käänteiden vuoksi Capone-N-Noreaga aloitti keikkansa hieman myöhässä ja itse asiassa Blockfest joutui maksamaan lentojen säätämisestä ylimääräistä tuohta, jotta esiintyminen ylipäätään toteutui. Legendojen yhteistyö Merisen kanssa sujui kuitenkin hienosti.

– Siinä mä sit olin bäkkärihuone numero ykkösessä, kaiken mahdollisen catering-tarjoilun ja Hennessy-pullojen keskellä. Oikealla puolella itse Capone, vasemmalla Noreaga. Heiteltiin taustabiitit mun koneelle, käytiin keikkasetti läpi ja juotiin siinä muutamat Henny-paukut. Kaikin puolin rentoja äijiä ja saivat mut ottamaan tilanteen todella lungisti. Tai sit se oli bäkkärin hirvilimumasiina…

– Pakkahuoneen sen illan räppipäät saa muuten kiittää meitsiä, että äijät veti Invincible-biisin. Sitä ei oltu nimittäin merkattu settilistaan. Vasta siinä vaiheessa kun tiedustelin kappaleen puuttumista, NORE tajusi homman itsekin: ”Mitä vittua, miten se on voinut unohtua?”

Vielä tähän aikaan yhdysvaltalaisartistien keikoilla oli enemmän sääntö kuin poikkeus, että yleisön edustajia pyydettiin lavalle tanssimaan. (Kuva: Samu Hintsa)

Heavyweight DJ’s -kollektiivissakin vaikuttanut, maamme suosituimpiin soittajiin lukeutuva Mista S pitää Blockfestia yleisesti kesän kohokohtanaan ja festarikauden ”päävastuksena”.

– Se fiilis, onnellisuuden määrä ja yhteenkuuluvuuden tunne on käsinkosketeltavissa koko viikonlopun ajan. Jos et sunnuntaina lähde Tampereelta kämmenpohja kipeänä iskettyjen ylävitosten määrästä, olet väärillä festareilla, Merinen toteaa.

– Olen saanut tosiaan kunnian olla mukana tässä menestystarinassa Pakkahuoneelta Tullintorille, siitä Ratinanniemeen ja yhä edelleen stadionille. Blockfest, kuten minäkin, on monumentaalinen esimerkki siitä miten rakkaudesta urbaania kulttuuria kohtaan tuli ensin harrastus ja sitä kautta työ. Kun tekee asioita suurella sydämellä, niillä on tapana kantaa hedelmää. Mä en käy vieläkään töissä, mä käyn keikalla.

BLOCKFEST 2009

Ajankohta 21.-22.8.2009

Loppuunmyyty jo ennakkoon

Tapahtumapaikkana Pakkahuone, Klubi & Bar Passion, Tampere

Kävijämäärä (jatkot laskettuna mukaan): reilut 5.000