Jupiterin pinnalla näkyvä suuri punainen pilkku on yksi planeetan tunnetuimmista yksityiskohdista. Kyseessä on kymmenien tuhansia kilometrien kokoinen pyörremysky, joka on raivonnut planeetalla ainakin 350 vuoden ajan.
NASAn Juno-luotain lensi maanantaina 10. Heinäkuuta Jupiterin suuren punaisen pilkun yläpuolella. Avaruushallinto on sittemmin julkaissut luotaimen ottamia kuvia myrkystä. Näin läheltä myrskyä ei ole koskaan aikaisemmin päästy kuvaamaan.
Juno lensi noin yhdeksän tuhannen kilometrin päästä punaisen myrskyn pilvien yläpuolelta. Luotaimen ottamat luvat koostuvat punaisten, vihreiden ja sinisten filttereiden läpi otetuista otoksista, jotka on yhdistetty jälkikäteen värikuviksi. NASA kehotti ihmisiä muokkaamaan kuvia ja jakamaan niitä uudelleen verkossa.
Luotaimen ohilennon tarkoituksena on näyttävien kuvien ottamisen lisäksi kerätä lisää tietoa planeetasta ja sen punaisesta myrskystä. Erityisesti tutkijoita kiinnostaa, miksi pilkku on kutistunut vuosikymmenten aikana.
They're here! My first processed raw map-projected image of #Jupiter's Great Red Spot from @NASAJuno's P7 flyover on July 10-11 #GRSflyover pic.twitter.com/DpSYHA7IVt
— Jason Major (@JPMajor) July 12, 2017
Spot spotted! #JunoCam raw images from my #Jupiter #GreatRedSpot flyby are available now. Download, process + share https://t.co/zx6fcc7Fzu pic.twitter.com/NJafDJVVW6
— NASA's Juno Mission (@NASAJuno) July 12, 2017