Suomen kaikkien aikojen suosituimman hittikappaleen, Sandstormin, 90-luvulla luonut ja edelleen aktiivisesti ympäri maailmaa keikkaileva Ville ”Darude” Virtanen avautuu Facebookissa asiasta, joka on varmasti ollut monien vanhempien mielessä jo pitkään. Hän on nimittäin huolissaan lasten pelaamisesta.
– 8-vuotiaan (tai 6v, 7v, 9v jne) ei kuulu pelata paljon vanhemmille tarkoitettua väkivaltaista peliä, jossa snaipataan, teurastetaan tai vaikka teilataan autolla ihmisiä (esim. Fortnite ja GTA). — Tuon ikäisen aivot ovat vielä kesken kehityksen, eivätkä pysty erottamaan oikeaa vaaratilannetta pelistä ja fight or flight -reaktio jää päälle ja seurauksena on poikkeuksellista ja arvaamatonta käytöstä, levottomuutta, painajaisia, huonolaatuista unta ja muuta oravanpyörää ruokkivaa, Ville Virtanen kirjoittaa.
Hänen viestinsä on saanut valtavasti positiivista palautetta, joten muistutus on selvästi tullut juuri oikeaan aikaan. Virtasen mukaan kahdeksanvuotias voi olla tarpeeksi vanha kulkemaan koulussa yksin tai käyttämään älypuhelinta, mutta älypuhelimella pelaamisen kanssa tilanne voikin olla jo aivan toinen. Lapsi ei pysty hillisemään kieltoja selata verkosta esimerkiksi materiaalia, joissa voi olla terroristien silpomisvideoita, pornoa tai kauhua.
Suosikkiartisti nostaa esiin pelaamisen ja muiden digisisältöjen lisäksi myös sosiaalisen median, jota käytetään usein kiusaamiseen ja jossa myös pedofiilit voivat vaania lapsia. Neuvoksi hän kertoo, että lapselle ei tule asentaa sosiaalisen median sovelluksia ja hänelle ei tule antaa oikeuksia asentaa älypuhelimeensa uusia sovelluksia itse. Esimerkiksi Darude nostaa WhatsAppin, jonka viestejä vanhemman tulee käydä säännöllisesti läpi. Lisäksi esimerkiksi Musically-sovelluksessa lasten laulusuorituksia haukutaan.
– Kerran vaikkapa silpomisvideon nähnyt lapsesi ei tule sitä unohtamaan eikä pysty sitä järjellä käsittelemään ja vaikka ihmisen lisääntyminen on täysin normaali asia ja alastomuus varsinkin meille suomalaisille jokapäiväinen tavallinen juttu, niin pehmeinkin erotiikka on vähän yli ymmärryksen ja tarpeetonta informaatiota tokaluokkalaiselle.
Lopuksi Virtanen muistuttaa, että lapselle ruutuajan antaminen voi olla aikuisten tapa saada aikaa itselleen. Hänen mukaansa on epäreilua, että ruutuaikaa rajoittavien perheiden lapset kärsivät siitä, että kaverit saavat käyttää älylaitteita vapaasti. Kahdeksanvuotiaan puheissa on jo liikkunut puheita päähän ampumisesta, tappajaklovneista, zombeista ja vampyyreistä. Lasten tulisi osata leikkiä ilman, että kädessä on älylaite ja sen tarjoama loppumaton sisältö.
– Meidän pitää uskaltaa olla epäsuosionkin uhalla vanhempia, jotka laittavat kaikki rajoitukset puhelimeen tai ottavat laitteet kokonaan pois suurimmaksi osaksi aikaa ja antaa lasten ”tylsistyä” niin paljon, että alkavat kipinöimään jotain oikeaa luovaa tekemistä. Piirustus. Jalkapallo. Lätkä. Kymmenen tikkua laudalla. Fillarointi. Skede. Sateen jälkeen pikku ojien kaivaminen. Kutominen. Hyppynaru. Lautapelit. Kimble. Pelikortit. Uno. RC-auto. Mitä sinä teit kakarana?