Lapsille suunnattu piirroshahmo Pipsa Possu on noussut yllättäen vastakulttuurin ikoniksi Kiinassa. Jopa 30,000 hahmoon liittyvää videota poistettiin viikonloppuna paikallisesta Douyin-sovelluksesta.
Pipsa Possun ovat Kiinassa omineet Shehuiren-alakulttuurin jäsenet. Termillä viittataan maassa gangsta-imagoon ja yhteiskunnan ulkopuolelle jättäytymiseen. Douyinissä jaetuilla videoilla esitellään Pipsa Possu -tatuointeja sekä oheistuotteita ja jaetaan aiheeseen liittyviä meemejä.
– Pipsa Possun pitäisi opettaa lapsille perheen tärkeydestä, joka on erittäin hyväksyttyä kiinalaisessa kulttuurissa. Nuorison vuoksi hahmo kuitenkin yhdistetään rikoksiin ja gangstereihin, mediatutkija Haiqing Yu kuvaili SBS News -sivustolle.
Pipsa Possu ei ole ensimmäinen länsimainen piirroshahmo joka on joutunut sensuurin uhriksi Kiinassa. Taannoin myös Nalle Puh -aiheinen sisältö kiellettiin hetkeksi maan yhteisöpalveluissa. Syynä oli meemikuva, jossa hahmoa verrattiin maan presidentti Xi Jinpingiin.
Peppa Pig blocked on Chinese video app after becoming a 'subculture icon' https://t.co/PYoCCNRGpc by @mikehwalsh with quotes from me pic.twitter.com/jTEU65FIFL
— Fergus Ryan (@fryan) May 1, 2018
Peppa Pig has seen a renaissance of popularity on Chinese internet as it inexplicably becomes the favorite of tattoo-sporting would-be gangsta rappers on viral short-video platforms. pic.twitter.com/dmtNiqgn5p
— 王丰 Wang Feng (@ulywang) April 16, 2018
https://twitter.com/wangIinkai/status/991132234320171008