Jupiterin Europa-kuun jääkerroksen alla on jo kauan epäilty olevan vettä, ja mahdollisesti jopa alkeellista elämää. Teoria on saanut lisää tukea NASAn perehdyttyä 20 vuoden takaisen luotaimensa edesottamuksiin.
Galileo-luotain lensi Europan läheisyydestä vuonna 1997. Tutkijat ihmettelivät sen sensorien havaitsemia yllättäviä signaaleja. Nyt on käynyt ilmi, että ne saattoivat aiheutua kuusta peräisin olleesta vesisumusta.
Havainnon perusteella Europassa ei olisi vain jään alla sijaitsevaa vettä, vaan myös sitä ilmaan sylkeviä geysireitä. Engadget-sivuston mukaan myös Hubble-teleskooppi on havainnut viitteitä Euroaplta peräisin olevista vesihyörysuihkuista.
NASAn tavoitteena on lähettää uudem Europa Clipper -luotaimen matkaan vuonna 2022. Se tulee lentämään lähempänä Europaa kuin yksikään aikaisempi alus, tarkoituksenaan kerätä lisätietoa kuusta.
.@NatGeoChannel’s #OneStrangeRock asked if life exists elsewhere in the universe…but we're also looking in our own solar system. Places like Jupiter’s icy moon Europa, with plumes of vapor spewing into space, may have ingredients to support life: https://t.co/AUBrVNu8Ej pic.twitter.com/CISL06C9Kf
— NASA (@NASA) May 15, 2018
Old data from our Galileo spacecraft, which launched in 1989, have provided independent evidence of water vapor venting in plumes from Jupiter’s icy moon Europa.💨 This is giving insight into whether Europa has the ingredients to support life as we know it https://t.co/M2aHKrEHSP pic.twitter.com/YMEEfwmGQP
— NASA (@NASA) May 14, 2018