Viinaa ilman krapulaa? Synteettinen alkoholi tekee tuloaan

Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Miltä tuntuisi nauttia alkoholia ilman pelkoa krapulasta tai vakavista terveysongelmista? Erään tutkijan mukaan se saattaa olla mahdollista jo viiden vuoden sisällä.

Professori David Nutt työskenteli Iso-Britannian hallituksen huumeasiantuntijana, kunnes hän sai potkut kuvailtuaan LSD:tä ja ekstaasia vähemmän haitalliseksi kuin alkoholi. Sittemmin hän on kehitellyt Alcarelle-nimellä kutsumaansa synteettistä alkoholia. Professori uskoo keksintönsä mullistavan alkoholin juomisen täysin.

Nuttin mukaan Alcarellen sivuvaikutukset ovat huomattavasti lievemmät kuin alkoholissa. Se stimuloi alkoholin tapaan GABA-reseptoreita, mutta ei esimerkiksi aiheuta krapulaa. Synteettinen alkoholi ei myöskään olisi haitallista maksalle.

MAINOS

Toistaiseksi vain Nutt ja muut hänen laboratorionsa tutkijat ovat kokeilleet Alcarellea, ja sen turvallisuutta täytyy vielä tutkia. Guardian-lehden mukaan miehen tavoitteena on kuitenkin myydä Alcarelle alkoholiteollisuudelle, jotta sen aktiivinen aine voidaan valjastaa markkinoilla jo oleviin juomiin.