Etelämanner on nykyään pääosin lumen ja jään peitossa, mutta aina näin ei ollut. Kymmeniä miljoonia vuosia sitten dinosaurusten vallitessa maailmaa Antarktiksella kasvoi vielä sademetsiä.
Tutkijat ovat analysoineet merenpohjasta Pine Islandin jäätikön tuntumasta kerättyä fossiilimateriaalia. Näytteistä paljastui jälkiä muinaisesta mullasta, siitepölystä ja puiden juurista. Löydös viittaa mantereella olleen liitukaudella, eli noin 145-66 miljoonaa vuotta sitten sademetsiä ja soita.
Fossiilien perusteella Etelämanner on saattanut näyttää muinaisina aikoina samalta kuin Uuden-Seelannin Eteläsaari. Tutkijoiden mukaan Etelämantereen nykyistä korkeammat lämpötilat viittaavat myös korkeisiin hiilidioksiditasoihin. Birminghamin yliopiston asiantuntija James Bendlen mukaan Antarktiksen ekosysteemin tutkimisesta voikin olla hyötyä ilmastonmuutoksen menneisyyden ja tulevaisuuden ymmärtämisessä, uutisoi The Guardian.
Ein Regenwald in der #Antarktis? Eine neue #AWI-Studie belegt, dass vor etwa 90 Millionen Jahren ein Regenwald im Küstenbereich der Westantarktis wuchs. In einem Sedimentbohrkern konnte Waldboden nachgewiesen werden.
📸AWI / James McKay pic.twitter.com/d1cpMTRQT6
— AWI Medien (@AWI_de) April 1, 2020