Projektijohtaja ja paloinsinööri Antti Määttänen LähiTapiolasta kertoo, että perheet saattavat suunnitella karmivan vuoden päätteksi tavallista enemmän ilotulituksia, koska kaupungit ovat peruneet isommat tapahtumat koronaviruksen takia.
– Aikuisten on tärkeää muistaa, etteivät ilotulitteet kuulu alaikäisten käyttöön. Huonolla tuurilla rakettihuveista voi aiheutua hyvinkin kalliita vahinkoja, jotka saattavat seurata vahingonkorvausvastuina pitkälle aikuisikään. Kotien tulipaloista tai loukkaantumisista aiheutunutta inhimillistä kärsimystä ei tietenkään voi edes rahassa mitata, sanoo Määttänen.
Ohjeita turvalliseen ilotulittamiseen:
– Uudenvuoden raketteja saa ampua vain uudenvuodenyönä kello 18–02. Muulloin ilotulitukselle tarvitaan pelastusviranomaisen erillislupa. Vain täysi-ikäiset saavat ostaa ja käyttää ilotulitteita.
– Raketteja ampuvan on lain mukaan käytettävä suojalaseja. Myös muiden paikalla olijoiden kannattaa suojata silmänsä laseilla. Lapsille voi laittaa kuulosuojaimet.
– Ammu vain aukealla paikalla. Huolehdi, etteivät raketit voi osua ihmisiin, rakennuksiin tai esimerkiksi ajoneuvoihin. Sopivia ampumispaikkoja ovat esimerkiksi syrjäiset kentät, pellon reunamat tai isot tyhjät parkkipaikat.
– Lue ilotulitteen käyttöohje ennalta, jotta sitä ei tarvitse tihrustaa pimeässä. Käytä vain Suomessa hyväksyttyjä tuotteita, äläkä muuntele niitä.
– Tue raketti tai pata hyvin. Tukevalla alustalla ilotulite ei pääse kaatumaan. Raketin voi ampua siihen sopivasta telineestä tai tuesta.
– Sytytä ilotulite käsi suorana ja poistu nopeasti sen luota. Sytytyspuikko lisää turvallisuutta. Älä koskaan kumarru sytyttäessä ilotulitteen päälle.
– Huomioi muut ihmiset sekä eläimet. Uusivuosi on monille melusta kärsiville ikävää aikaa.