Hernekeitto kuuluu laskiaiseen – tässä perinteisen version resepti

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK kertoo, että laskiaisen perinne liittyy vahvasti maatalouteen ja tulevaan kasvukauteen: mitä pidemmälle kelkka tai pulkka mäenlaskussa luistaa, sitä pidemmät pellavat ovat taloon tiedossa. Tuleviin peltotöihin toivottiin hyvää onnea myös ruokapöydässä.

Nyt jos koskaan kannattaa lähteä laskiaisen viettoon ulkoilmaan. Sen jälkeen maistuu herkullinen perinneruoka, kuten hernekeitto ja laskiaispullat. Aitoina versioina ne maistuvat varmasti kaikille.

– Ulkoilun jälkeen maistuu tukeva ruoka, perinteinen hernekeitto possunlihalla tai kasviksilla höystettynä. Herne on perinteinen suomalainen viljelykasvi ja hyvä proteiinin lähde. Edulliset ja maistuvat kotimaiset juurekset ovat oiva lisä myös hernekeittoon. Hernekeitto valmistuu kuin itsekseen, kunhan muistaa liottaa herneet yön yli, muistuttaa ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen.

Hernekeitto syntyy kuin itsekseen. Ensikiehahtamisen jälkeen keitto valmistuu miedolla lämmöllä poristen, välillä sekoittaen. Possunpotka on perinteinen hernesopan sattuma. Hyvä maku ja sattumat soppaan syntyvät helposti palvikinkkukuutioista tai juureskuutioista. Kasviskuutiot sopivat myös lihaisaan keittoon tuomaan mukavaa lisämakua.

-500 g kuivattuja herneitä



-noin 300 g palvikinkkua tai porkkana, palsternakka ja sipuli



-suolaa, kuivattua meiramia



-tarjoiluun sinappia ja sipulisilppua

• Liota herneitä yön yli jääkaapissa kahdessa litrassa vettä.



• Keitä herneitä liotusvedessään isossa kattilassa miedolla lämmöllä noin 90 min välillä pohjaa myöten sekoittaen.



• Valmistele sattumat: kuutioi palvikinkku tai kasviskeittoon kuori ja kuutio sipuli, porkkana ja palsternakka.



• Kun keitto on kiehunut noin puolitoista tuntia, lisää valitsemasi sattumat.



• Lisää suolaa ja meiramia maistellen: kinkusta tulee keittoon suolaa, kasvisversio saattaa tuntua suolattomalta.



• Keitto on valmista noin kahden tunnin keittämisen jälkeen, maistele vielä suola.



• Tarjoile keiton lisukkeiksi sipulisilppua ja sinappia.