Lämmin kesä vaikuttaa lisänneen paitsi hyttysten, myös toisten ihmisiä suvessa kiusaavien hyttysten määrää. Paarmoja on nimittäin tavattu tavanomaista enemmän eri puolilla Suomea. Ihmisten verta ravinnokseen käyttävien paarmojen purema voi olla homattavasti hyttysen pistoa kivuliaampi.
Toisin kuin hyttyset, viihtyvät paarmat nimenomaan aurinkoisilla paikoilla. Ne ovat siis yleinen riesa helteillä etenkin mökeillä ja luonnossa. Paarmoja tavataan erityisesti soiden läheisyydessä.
Jaakko Pohjoismäki kertoo Helsingin Sanomille paarmoja esiintyvän erityisen runsaasti Itä-Suomessa ja Lapin metsäisillä alueilla. Paarmat kuoriutuvat tyypillisesti kotiloistaan eri tahtiin kesä- ja heinäkuun puolivälin välissä, mutta tänä kesänä ne vaikuttavat kuoriutuneen melko samanaikaisesti. Hyvä puoli asiassa on ihmisten kannalta se, että vain 2-4 viikkoa elävät paarmat todennäköisesti myös kuolevat samoihin aikoihin.
Itä-Suomen yliopiston, Helsingin luonnontieteellisen museon ja Turun yliopiston eläinmuseon tutkijat löysivät juhannuksena Hangosta jopa uuden paarmalajin. Hybomitra expollicata kuuluu suurikokoisiin hevospaarmoihin, ja se erottuu sukulaisistaan tunnusomaisen vaalean yleisvärin ja takaruumiin pitkittäisen raidoituksen ansiosta. Parhaiten paarmoilta voi suojautua paksuilla ja peittävillä vaatteilla, mikä tuskin lohduttaa hyönteisten kiusaamia lomailijoita helteisten säiden keskellä.
With the addition of the striped horsefly to Finland’s fauna, there are now 39 horsefly species in Finland.
The species was discovered near Finland’s southernmost city Hanko, in the surroundings of Tvärminne Zoological Station. https://t.co/5QpKs1fb2x
— University of Eastern Finland (@UniEastFinland) June 28, 2021