Ennen vanhaan sesonkiajattelu oli itsestään selvää – kun erilaisia kasviksia tai muita raaka-aineita ei tuotu samassa mittakaavassa ulkomailta kuin nyt. Koko aterian voi valmistaa sesonkiajatellen valitsemalla kauden kalaa ja huomioimalla satokaudet myös lisukkeissa. Tällä hetkellä on hyvin tarjolla esimerkiksi erilaisia kaaleja sekä sieniä.
Sesongit eivät koske ainoastaan vihanneksia ja marjoja. Pyydetyllä kalalla on myös omat sesonkinsa, ja lokakuussa kalalajeissa riittää valinnan varaa. Kokeile seuraavaa herkkureseptiä.
Kuhaa, sieniä & valkoviini-kermakastiketta
4 kuhafileetä
suolaa ja mustapippuria myllystä
200 g sieniä
voita paistamiseen
kourallinen basilikaa hienonnettuna (käytä myös varret)
2 dl kermajuustoa raastettuna
Mausta kuhafileet suolalla ja pippurilla ja laita uunivuokaan.
Leikkaa sienet viipaleiksi ja paista voissa kuumalla pannulla. Anna jäähtyä hetken. Lisää sienten sekaan hienonnettu basilika ja juustoraaste.
Lusikoi sienitäytettä fileiden pinnalle ja käännä nyyteiksi.
Kypsennä kalanyyttejä miedolla lämmöllä 120-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
Tarjoa valkoviini-kermakastikkeen kanssa.
Valkoviini-kermakastike:
2 salottisipulia
2 rkl voita
2 dl kuivaa valkoviiniä
2 dl kalalientä
2 dl kuohukermaa
1 rkl maissitärkkelystä
pilkottua ruohosipulia
1. Hienonna salottisipulit ja kuullota voissa kunnes sipulit pehmenevät. Lisää viini ja keitä puoleen alkuperäisestä määrästä.
2. Lisää kalaliemi ja keitä jälleen puoleen. Lisää kerma ja keitä puoleen.
3. Saosta kastike valkoviinitilkkaan sekoitetulla maissitärkkelyksellä.
4. Siivilöi ja viimeistele ruohosipulilla. Käytä fiinimpään viimeistelyyn mätiä.