Koulutus ja työllisyyshistoria vaikuttavat aiemmin oletettua voimakkaammin sekä työttömien ja työllisten välisiin terveys- ja kuolleisuuseroihin. Työttömyys näyttää myös lisäävän mielenterveyden häiriöiden ja alkoholiperäisten sairauksien riskiä.
Helsingin yliopiston tuoreen väitöstutkimuksen mukaan lukuisilla tekijöillä kuten työhistorialla, elämänkokemuksilla, koulutuksella ja henkilön tarkastelujaksoa edeltävillä terveysongelmilla havaittiin olevan vaikutusta työttömien työllisiä huonompaan terveyteen ja korkeampaan kuolleisuuden riskiin. Tällaisia tekijöitä kutsutaan sekoittaviksi tekijöiksi. Työttömyys voi vaikuttaa haitallisesti joihinkin terveyden ulottuvuuksiin.
– Terveyserot olivat erityisen selkeitä miesten ja naisten alkoholiperäisen kuolleisuuden ja miesten väkivaltaan liittyvän kuolleisuuden kohdalla: työttömillä näihin tekijöihin liittyvä kuolleisuuden riski oli karkeasti kaksinkertainen verrattuna työllisiin, kertoo väitöskirjatutkija Liina Junna Helsingin yliopistosta.
Tutkimuksen mukaan sairaudet kuten diabetes ja sydänsairaudet, vammat sekä erityisesti alkoholiperäiset ja mielenterveyteen liittyvät terveysongelmat heikentävät työttömien mahdollisuuksia työllistyä.