Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry muistuttaa, että pähkinöissä on paljon proteiineja, kuitua sekä vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten magnesiumia, rautaa, kaliumia ja sinkkiä. Siksi pähkinät ovatkin heillä lokakuun teemakasviksena.
– Pähkinöitä ja siemeniä voi sekoittaa mysliin, surauttaa smoothien sekaan, pudotella aamupuuroon tai salaatteihin. Leivo pähkinäisiä välipalapatukoita, raakakakkuja tai käytä kakkujen koristeena, neuvoo kehityspäällikkö Marita Suontausta Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry:stä
Pähkinäkakku
n. 8 palaa
75 g voita tai margariinia
0,75 dl sokeria
1 muna
2, 25 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
100 g pekaanipähkinöitä
2 munaa
1,25 dl sokeria
1 sitruunan raastettu kuori
1 rkl sitruunamehua
1 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
1,25 dl paistonkestävää aprikoosimarmeladia
2 päärynä tai 10 pehmeää kuivattua aprikoosia pieninä kuutioina
Pinnalle: tomusokeria
(Tarjoiluun kermavaahtoa)
Vuoraa halkaisijaltaan n. 20 cm:n irtoreunavuoan pohja leivinpaperilla. Voitele reunat.
Vaahdota rasva ja sokeri. Vatkaa muna hyvin sekaan. Lisää jauho-leivinjauhoseos taikinaan ja sekoita tasaiseksi.
Taputtele taikina vuon pohjalle ja reunoille (noin 1 – 1,5 cm yläreunasta) ja nosta vuoka jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
Hienonna pähkinät lähes jauhoksi. Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi. Lisää vaahtoon pähkinäjauhelma ja sitruunankuori sekä -mehu. Sekoita. Siivilöi sekaan vehnäjauho-leivinjauheseos ja sekoita tasaiseksi.
Ota vuoka jääkaapista ja levitä aprikoosihillo pohjataikinalle. Ripottele päälle päärynä- tai aprikoosikuutiot ja kaada täyteseos vuokaan. Kypsennä n. 170 asteessa 45 – 50 minuuttia. Anna jäähtyä ennen tarjoilua, mieluiten seuraavaan päivään. Siivilöi pinnalle tomusokeria. Tarjoa halutessasi kermavaahdon kanssa.