Paljuvahinko on yleensä aiheutettu itse omalla välinpitämättömyydellä tai käyttöohjeiden vastaisella toiminnalla. Tämä estää myös vahingonkorvaukset vakuutusyhtiöltä. Itse aiheutettu vahinko voi tulla kalliiksi, sillä niistä koituu tyypillisesti tuhansien, jopa yli 10.000 euron suuruinen omaisuusvahinko.
Paljujen tyypillisin käyttövirhe, jota vakuutus ei korvaa, on paljun lämmittäminen tyhjänä tai riittämättömällä vesimäärällä. Tällöin paljun kamiina saattaa palaa puhki. Puulämmitteisen paljun kamiina voi kipinöidä lähiympäristöön, minkä takia paljun lämmitystä tulisi aina valvoa. Jäätymisestä johtuvat vahingot ovat tyypillisiä talvikaudella, kun paljun tyhjennys jää kesken tai unohtuu.
– Hyvä nyrkkisääntö on aloittaa aina tarkistamalla, että paljun tulpat ovat kiinni. Se pitää tehdä ennen kuin paljua lähdetään täyttämään vedellä. Paljun kamiinaa ei koskaan tule sytyttää ennen kuin paljussa on riittävä määrä vettä. Käyttöohjeeseen tulee tutustua ennen paljun käyttöä, kertoo Pohjola Vakuutuksen korvauspäällikkö Sini Kujala.
– Jäätyminen on tyypillisesti seurausta huolimattomasta tyhjennyksestä tai siitä, että tyhjennys on unohtunut kokonaan. Talvisin tulisi olla hyvin tarkka paljun kuivaamisesta ja varmistaa, ettei paljualtaaseen tai putkistoon jää vettä, joka voisi jäätyessään aiheuttaa halkeamia, Kujala opastaa.