Yötaivaalla saatetaan todistaa alkuvuodesta harvinaista ilmiötä, ainakin jos olosuhteet sen sallivat. Komeetta C/2022 E3 (ZTF) ohittaa Maapallon helmikuun alussa noin 42 miljoonan kilometrin päästä. Se on viimeksi käynyt yhtä lähellä noin 50 000 vuotta sitten.
C/2022 E3 (ZTF) -komeetta voi kirkastua tammi-helmikuussa jopa paljain silmin näkyväksi pohjoisella taivaanpuoliskolla. Ursan Zeniitti-lehden mukaan näkyvyyttä voivat kuitenkin haitata esimerkiksi talvinen jääutu, täysikuu ja valosaaste. Valokuvaajille haasteita voi myös aiheuttaa komeetan liike.
Komeetta löydettiin maaliskuussa 2022 Palomarin observatorion Zwicky Transient Facility -laitteiston teleskoopilla. Sen pitäisi näkyä Nasan mukaan kirkkaimmillaan 1. helmikuuta 2023. Komeetta oli yhtä lähellä Maapalloa viimeksi silloin, kun viimeisin jääkausi oli edelleen käynnissä eivätkä neandertalinihmiset olleet vielä kuolleet sukupuuttoon.
Comet c/2022 E3 (ZTF) is brightening in the night sky as it approaches the sun. I captured it this morning from the Blue Ridge Mountains.
This comet could be visible to the naked eye in late January! Lovely ion tail showing already pic.twitter.com/npZcN03shH
— Peter Forister ❄️💨❄️ (@forecaster25) December 29, 2022
.