Suomalaiset tislaamot maailman huippua – haluavat myydä suoraan asiakkaille

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Munkit toivat tislaustaidon arabeilta Eurooppaan 1000-luvulla, minkä jälkeen alkoholin tislaus on ollut osa luostareiden elinkeinotoimintaa. Suomessa viskiä valmistetaan esimerkiksi Valamon Luostarissa. Turistit ihmettelevät Valamossa vieraillessaan ainoastaan yhtä asiaa: Miksi he eivät voi ostaa viskiä, vaikka sitä valmistetaan heidän nenänsä edessä? Syy löytyy – yllätys, yllätys – Suomen alkoholipolitiikasta.

Valamon Luostarin Tislaamo, The Helsinki Distilling Company, Kyrö Distillery Company ja muut suomalaistislaamot vaativat oikeutta myydä omia tuotteitaan suoraan valmistuspaikalta. Pienpanimoilla ja viinitiloilla omien tuotteiden ulosmyyntioikeus jo on. Ulosmyyntioikeus kasvattaisi selvästi vero- ja vientituloja sekä tislaamojen matkailijamääriä.

– Etenkin ulkomaalaiset kysyvät, saako luostarin viskiä ostaa matkamuistoksi. Kun laki ei tätä salli, eikä tuotteita oikein ole Alkonkaan myymälässä, niin pullo jää myymättä. Varastossa tuotteita olisi paljonkin, sanoo Valamon luostarin johtaja, arkkimandriitta Mikael.

Alkoholin tislaus on ollut osa luostareiden elinkeinotoimintaa 1000-luvulta asti, joten juomien valmistus on osa historiaa ja kulttuuria.



Valamon luostarissa valmistetaan liki 20 eri alkoholijuomaa ginistä viskeihin ja viineihin. Valamo on maailman ainoa luostari, joka tuottaa viskiä suurempia määriä ja ainoa paikka maailmassa, jossa viskiä kypsytetään entisissä ehtoollisviinitynnyreissä.

– Noin sadastatuhannesta vuosittaisesta vieraasta hyvin suuri osa käy tutustumassa myymälämme valikoimaan. Varsinkin ulkomaalaiset vieraat ovat tottuneet siihen, että tislaamosta voi ostaa tislaamon tuotteita. Tällä hetkellä voimme kuitenkin myydä vain viinejä ja kuohuviinejä.