Senaatintorilla sytytetään tänään kynttilöitä sodan uhreille – kirkkojen kellot soivat ympäri maata

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan aloituspäivästä tulee tänään kuluneeksi vuosi. Senaatintorilla järjestetään tänään sodan uhrien muistotilaisuus, joka on kaikille avoin. Tilaisuus alkaa kello 16:00 Tuomiokirkon kellojen soitolla ja minuutin hiljaisella hetkellä.

Kynttilöiden laskun kirkon portaille aloittavat tasavallan presidentti Sauli Niinistö, Ukrainan suurlähettiläs Olga Dibrova, pääministeri Sanna Marin (sd.) sekä järjestäjätahojen edustajat Helsingin pormestari Juhana Vartiainen, Helsingin seurakuntayhtymän johtaja Juha Rintamäki ja Helsingin yliopiston rehtori Sari Lindblom.

Tämän jälkeen kaikki paikalle saapuvat pääsevät osoittamaan myötätuntoaan ukrainalaisille sytyttämällä kynttilän Tuomiokirkon portaille. Halutessaan kynttilän voi hankkia itse ja kirjoittaa siihen tervehdyksensä, mutta kynttilöitä on varattu osallistujille veloituksetta myös järjestäjien toimesta yhteensä 2 000 kappaletta. Tilaisuuden päätteeksi Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry kerää kynttilät ja toimittaa ne Ukrainaan rintamalle, jossa niiden steariinia hyödynnetään energia- ja valolähteenä.

Tuomiokirkon kellot soivat tilaisuuden aikana toistamiseen kello 18, jolloin Helsingissä myös muut kirkot yhtyvät soittoon. Esimerkiksi ortodoksinen ja katolinen seurakunta ovat mukana kellojen soitossa. Samaan aikaan kodeissa voidaan sytyttää ikkunalle kynttilä Ukrainan itsenäisyydelle.