Rahapeliongelmat siirtyivät kolikkokoneista nettiin – apua on saatavilla

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Pelaamisesta aiheutuvia sosiaalisia, taloudellisia sekä terveydellisiä haittoja ehkäisevä palvelukokonaisuus Peluuri kertoi taannoin, että 85 prosenttia rahapelien pelaajista toimii nykyään verkossa. Ainoastaan 11 prosenttia käytti perinteisiä rahapeliautomaatteja.

Nettipelaamiseen siirtymistä nopeuttivat kivijalka-automaattien taannoiset koronasulut, laajennettu pakollinen tunnistautuminen ja automaattien vähentäminen. Perinteiset kolikkopelit ovat aiheuttaneet historiassa eniten ongelmia, kun niiden osuus oli vielä vuonna 2019 noin 40 prosenttia rahapeliongelmaisten tavoista pelata. Viime vuonna niiden osuus laski yhdeksään prosenttiin.

– Kivijalka-automaattien pelaamisen väheneminen korona-aikana on hyvä esimerkki siitä, kuinka rahapelien saatavuuteen vaikuttamalla voidaan vaikuttaa myös pelihaittoihin. Samalla täytyy muistaa, että perinteisten peliautomaattien aiheuttamat ongelmat ovat edelleen olemassa, eikä niitä korkean riskin peleinä tulisi sijoittaa arkisiin ympäristöihin, kuten kauppoihin, Peluurin yksikön päällikkö Inka Silvennoinen toteaa.

Viime aikoina vaatimukset Veikkauksen monopolin purkamiseksi ja lisenssimalliin siirtymiseksi ovat yleistyneet, sillä lisenssimallissa peliongelmaiset saisivat merkittävästi nykyistä paremmin tukea ongelmiinsa. Lisenssin myötä myös ulkomaiset peliyhtiöt olisivat samanlaisen sääntelyn alaisia kuin Veikkaus nykyisin.