Mitä maailmalla syödään aamupalaksi? Kaurapuuro ei ole kaikkialla hitti

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Hotelliaamiainen yhdistelee kaikkea mahdollista, mutta arkinen aamupala on yleensä suomalaisittain aika yksinkertainen. Meillä syödään puuroa, voileipiä tai jogurttia ja juodaan kuppi kahvia. Eurooppalaiseen aamiaiseen kuuluvat myös leipätuotteet tai kananmunat ja pekoni.

Australialainen aamiainen tunnetaan myös nimellä brekkie. Siihen kuuluu pannukakkujen lisäksi paahtoleipää esimerkiksi avokadolla tai kananmunalla. Perinteinen japanilainen aamiainen sisältää sen sijaan usein höyrytettyä valkoista riisiä, misokeittoa, keitettyjä mereneläviä, kananmunaa, noria ja erilaisia marinoituja vihanneksia. Hollannissa nautitaan puolestaan hagelslageja, eli suklaaströsseleillä päällystettyjä voileipiä.

Vietnamissa syödään aamiaiseksi phở-keittoa. Egyptissä puolestaan nautitaan papupataa yhdessä oliiviöljyn, kuminan, persiljan, sitruunan, valkosipulin, sipulin ja muiden vihannesten kanssa. Kolumbiassa syödään aamuisin changua, mikä on maitoliemi munien kanssa. Keniassa syödään munkkia muistuttavaa mandazia. Pakistanissa aamiaispöytään katetaan halwa puri -nimistä ruokaa, joka on leipää erilaisten tahnojen kera.