Itämerennorppa on ensimmäistä kertaa hyväksynyt Saarisomerelle rakennetun keinopesän. Norppa synnytti keinopesään kuutin kevättalvella. Iloisen luontouutisen paljasti Turun ammattikorkeakoulu tiedotteessaan. Itämerennorppa on kärsinyt saimaannorppien tavoin pesinnässään huonoista jäätalvista.
Norppien tilannetta yritettiin helpottaa asentamalla viime uvoden marras-joulukuussa 13 keinopesää Saaristomerelle. Huhtikuussa tehdyn tarkastuskäynnin yhteydessä tutkijat löysivät yhdestä pesästä runsaasti vaaleaa kuuttikarvaa, ja riistakamerat olivat kuvanneet vastasyntyneen kuutin sekä sen emon.
– Keinopesäkokeilun onnistuminen näin nopeasti oli todella positiivinen yllätys. Ennen tätä kevättä maalle syntyneistä kuuteista oli Saaristomereltä vain muutama havainto, Turun AMK:n asiantuntija Jussi Laaksonlaita kertoo tiedotteessa.
Norppaemo poikasineen vietti keinopesällä yli kuukauden ajan. Turun ammattikorkeakoulun keinopesäprototyyppejä on tällä hetkellä sijoitettu maastoon kahta erilaista mallia, vaneri- ja puurakneteisia katoksia ja muovisia laatikkopesiä. Nyt varmistettu pesintä tapahtui jälkimmäisessä mallissa.
– Nyt meillä on käytettävissä mahdollinen konkreettinen suojelukeino itämerennorpan lisääntymismenestyksen parantamiseksi ja lajin suojelemiseksi eteläisellä Itämerellä, missä uhka lajin häviämiselle on suurin, iloitsee Turun ammattikorkeakoulun meriympäristön tutkimus- ja suojeluhankkeita johtava erityisasiantuntija Olli Loisa.