Koronaviruspandemia pakotti yritykset kiinnittämään huomiota etätyöskentelyyn ja ihmiset siirtyivät kotitoimistoihin lyhyellä varoitusajalla. Töitä tehtiin saunassa, keittiönpöydän ääressä, sängyssä maaten tai terassilla. Kolmen etätyötä käsittelevän tutkimuksen mukaan työntekijöiden kokemukset jakautuivat – tärkeiksi työhyvinvoinnin tukijoiksi nousivat tauot, yhteiset säännöt ja yhteisöllisyyden vaaliminen.
Tutkijat suosittavat ottamaan opiksi korona-ajan kokemuksista uudessa hybridityön normaalissa. Vertailun perusteella sisäilman laatu on hyvällä tasolla niin kotien kuin toimistojenkin työpisteillä. Sen sijaan työasennot, laitteet ja kalusteet ovat huonommalla tolalla kotona.
– Työasento on usein kotona olevan työpisteen heikoin lenkki, kun töitä tehdään esimerkiksi sohvalla tai keittiönpöydän kulmalla. Siksi kotonakin pitää muistaa ottaa taukoja, sanoo tutkimusjohtaja Pertti Pasanen Itä-Suomen yliopistosta.
Taukojen merkitys korostuu myös kognitiivisen ergonomian eli aivotyön näkövinkkelistä, jota hankkeessa myös tutkittiin. Joillekin oli helpompaa pitää taukoja kotona kuin työpaikalla. Mutta toisaalta moni jumiutui työpisteelle, kun työkaverit eivät olleet pyytämässä lounaalle ja kahville.
Tulevaisuuden huolena on, että hybridityön myötä vauhti kiihtyy entisestään. Hyvinvoinnin ongelmien ennalta ehkäisy on paitsi inhimillistä myös tuottavaa. Keinot tukea työhyvinvointia eivät välttämättä ole kalliita. Esimerkkeinä tutkijat nostavat yhteiset työn tekemisen ja viestimisen säännöt, virtuaaliset jumppatauot tai kävelykokoukset.