Kuusamossa sijaitsevalla kesämökillä on tehty harvinainen ja merkittävä muinaislöytö. Raimo ja Pirkko Virpi olivat kankeamassa kiviä pois rannalta, kun esiin ilmestyi muinainen hirvenpääkirves. Se on peräisin kivikauden lopulta noin 4 000 vuoden takaa.
Museonviraston mukaan esine on rituaali- tai statusesineenä käytetyn kivikirveen hamarapuoli, jonka teräosa puuttuu. Löytö rinnastuu 1890-luvulla Säkkijärveltä ja vuonna 1903 Huittisista löydettyihin hirvenpääveistoksiin. Kuusamon kirves on kooltaan 173 x 53 x 32 mm ja painaa 319 grammaa.
– Vaikka arkeologisia löytöjä onkin vaikea panna merkittävyysjärjestykseen, tämä on ilman muuta yksi huomattavimmista esinelöydöistä tällä vuosituhannella, kertoo amanuenssi Sami Raninen Museovirastosta.
Virpit ottivat esineen löydettyään yhteyttä eläkkeellä olevaan arkeologi Kirsti Paavolaan, joka ohjeisti tekemään asianmukaisen ilmoituksen löydöstä. Löytöpaikan tarkastanut Pohjois-Pohjanmaan museo on havainnut viitteitä kiinteästä muinaisjäännöksestä. Jatkotutkimuksista yksityisalueeksi luokitellulla löytöpaikalla ei ole toistaiseksi päätetty.
Kuusamosta on löytynyt kivikautinen hirvenpääkirves. Noin 4000 vuotta vanha kirves on yksi merkittävimmistä löydöistä Suomen alueella! #arkeologia #kivikausi #hirvi
Lisää: https://t.co/mZ6a8lYQwf pic.twitter.com/VfYT3OOJfk
— Museovirasto (@Museovirasto) June 9, 2023