Kansalliseen ruokamyrkytyrekisteriin kirjattiin 55 elintarvikevälitteistä epidemiaa. Niissä sairastui yhteensä 622 ihmistä. Asiasta tiedotti Ruokavirasto.
Yleisin ruokamyrkytysepidemian aiheuttaja oli norovirus. Suurin epidemia oli kuitenkin kanaruoasta levinneen salmonellan aiheuttama, ja siihen sairastui lähes 100 henkilöä. Vuonna 2022 sairastuneiden kokonaismäärä oli pieni, vaikka epidemioita tunnistettiin edellisvuotta enemmän.
Elintarvikevälitteisissä norovirusepidemioissa vaikuttavana tekijänä on valitettavan usein infektoitunut keittiötyöntekijä. Ruokamyrkytystapauksilta voitaisiinkin usein välttyä hyvästä hygieniasta huolehtimalla.
– Ruokamyrkytyksiä voidaan estää hyvällä käsihygienialla ja oikealla raaka-aineiden ja valmiiden ruokien käsittelyllä, toteaa erityisasiantuntija Annika Pihlasaari tiedotteessa.