Mansikan avomaan pääsatokausi on nyt lähtenyt kunnolla käyntiin eteläisessä ja keskisessä Suomessa. Pohjoisemmassakin sato käynnistyy viikon sisällä. Mansikoiden pakastus ja säilöntä kannattaa siis ajoittaa lähiviikkoihin.
Mansikka on herkkä marja, joka ei kestä kovaa käsittelyä tai pitkää säilytystä poiminnan jälkeen. Mansikka tarjoillaan ja pakastetaan mahdollisimman tuoreena, silloin marja on parhaimmillaan.
Jos pakastettavat marjat pääsee poimimaan itse, kannattaa ne kerätä ilman kantaa, mikä vähentää marjojen käsittelyä kotona. Pakastin on hyvä laittaa pakastusasentoon jo päivää ennen pakastuksen aloittamista.
Kerralla ei kannata pakastaa yli 10–15 kiloa, sillä useimpien pakastinten pakastusteho alkaa tätä suuremmalla määrällä kärsiä ja pakastettavan marjan laatu heikkenee. Hyvä vinkki kaikille, joilla on pieni pakastin, on viipaloida tai soseuttaa mansikat ennen pakastusta, jolloin niiden tilan tarve laskee noin puoleen, Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto ry vinkkaa.