Suomessa 18,4 prosenttia synnytyksistä tehdään sektiolla. Verkkovalmennuksia raskausaikana ja synnytyksestä palautumiseen tarjoava Nordic Fit Mama on huolestunut, sillä moni jää sektion jälkeen ilman kunnollisia arven hoito-ohjeita.
– Srven hoito olisi hyvä aloittaa mahdollisimman pian synnytyksen jälkeen. Sektioarpea on hyvä liikutella, jotta kiinnikkeitä ei pääse muodostumaan. Hoito aloitetaan aluksi kauempaa arvesta, arpeen koskematta, liikuttelemalla ihoa lempeästi kylkien, rintakehän ja ylävatsan alueelta.
Itse arpeen saa koskea vasta kun se on parantunut ja siisti eli noin kuutisen viikkoa leikkauksen jälkeen. Kuumottavaa ja turvonnutta arpea ei saa kosketella. Kun haava on siististi arpeutunut, voidaan aloittaa varsinainen arven hoito. Arpea käsitellään aina puhtain sormin ja ilman rasvaamista. Alkuvaiheessa on hyvä pitää otteet lempeinä. Tuoreen arven käsittely tulee olla kivutonta eikä käsittely ei saa ärsyttää kudoksia.
Näin käsittelet sektioarpea:
– Liikuta ihoa kolmella keskimmäisellä sormella ylös ja alas, oikealta vasemmalle ja vasemmalta oikealle. Aluksi ei tehdä venyttäviä liikkeitä van vain kevyttä hierontaa. Koko arpi käsitellään kevyin, pyörittävin liikkein myötä- ja vastapäivään.
– Muista käsitellä myös pystyarpi (ihon alla, ei näkyvissä), eli hiero kevyesti myös pystysuuntaan.
– Toista hieronta 5-7 kertaa. Painoa voi lisätä vähitellen.
– Sektioarpea ei tarvitse käsitellä päivittäin. Muutama kerta viikossa riittää.
– Muista käsitellä arpea aina puhtailla sormilla. Öljyä ja rasvaa ei arven käsittelyssä tule käyttää, mutta muuten ihoa on hyvä kosteuttaa / öljytä, jotta se pysyy kimmoisana ja joustavana.
– Jopa 15 vuotta vanhan arven käsittelyn on havaittu helpottavan selkäkipua. Äidin iällä on hoidon tuloksellisuuteen hyvin vähän merkitystä. Lisää sektioarven hoidosta ja kehon palautumisen tukemisesta sektion jälkeen löydät Nordic Fit Maman valmennuksesta, mikä sopii niin alateitse kuin sektiolla synnyttäneille.