Osuuspankin kyselyn mukaan yli puolella suomalaisista ei ole minkäänlaista suunnitelmaa tai laskelmaa taloutensa pyörittämiseen. Ainoastaan 17 prosenttia suomalaisista on laatinut itselleen budjetin – ja myös elävät sen mukaan. Pelkkä budjetin laatiminen ei auta, sitä on myös noudatettava.
– Usein tavallisen kansalaisen taloustilanne voi mutkistua yllättävien mutta kertaluontoisten menojen takia. Viime vuosina olemme nähneet, että yllättävät menot voivat ollakin jatkuvia. Hintojen ja korkojen nousu nakertavat taloutta, jolloin suunnitelmallisuus auttaisi varmistamaan, että voi tehdä niitä asioita, joita on aiemminkin tehnyt. Pankissa näemme, että iso osa suomalaisista elää vielä nollakorkojen maailmassa, kun korkoa ei ole tarkastettu nousseiden korkojen tasolle, joten nyt olisi hyvä hetki laatia budjetti, sanoo OP Ryhmän vähittäispankin johtaja Harri Nummela.
– Tutkimuksemme perusteella niukkuus ajaa tarkkaan budjettikuriin, sillä tarkka budjetin seuraaminen on yleisempää pienituloisissa. Tämä on ymmärrettävää, mutta erityisesti näissä taloudellisissa tilanteissa myös suurituloisemman kannattaa miettiä tulojaan ja menojaan. Se ei tarkoita automaattisesti menojen vähentämistä, mutta auttaa ymmärtämään omaa taloustilannettaan paremmin siltä varalta, että tulot putoaisivat tai menot nousisivat.
Kyselyn perusteella miehet eivät juurikaan laadi budjettia, mutta he ymmärtävät paremmin talouteen vaikuttavia ilmiöitä. Naiset suunnittelevat enemmän, mutta ainoastaan viidennes heistä ymmärtää inflaation ja asuntolainan korkojen merkityksen. Viime vuosina on esitetty useasti talostaidon opetuksen lisäämistä kouluissa, ja tämän tutkimuksen perusteella lisäopetus olisi tarpeellista.