Moni purentavaivoista kärsivä on huomannut, että esimerkiksi bruksismin oireet pahenevat stressin ja kiireen myötä. Pitkäkestoisen purentaelimistön kivun taustalla voi olla psykosomaattisia tekijöitä, kuten masennusta ja kyynisiä piirteitä, osoittaa Itä-Suomen yliopistossa tarkastettava Aisha Banafan väitöstutkimus.
Purentaelimistön kipu ja toimintahäiriöt (TMD) on yhteisnimitys leukanivelten, puremalihasten, hampaiston ja niihin läheisesti liittyvien kudosten sairaus- ja kiputiloille sekä toimintahäiriöille. TMD-vaivojen kehittymiseen voivat vaikuttaa monet eri tekijät.
– Psykologisen seulonnan ottaminen osaksi TMD-kipupotilaiden rutiinitutkimusta voisikin auttaa tunnistamaan ne potilaat, joilla kipu on vaarassa pitkittyä, Banafa toteaa.
Myös kroonisella matala-asteisella tulehduksella havaittiin tutkimuksessa yhteys TMD-kipuihin. Tätä yhteyttä ei ole ennen tutkittu. Pitkittynyt TMD-kipu oli naisilla todennäköisempää kuin miehillä. Lisäksi sen riskiä lisäsivät matala koulutustaso ja aiemmat kivut purentaelimistössä, tutkimus summaa.