Tuoreen tutkimuksen mukaan koirat oppivat tunnistamaan metsien haitallisia tuhosieniä sekä näytteistä että metsässä. Havupuita lahottavien kuusen- ja männynjuurikäävän on arvioitu aiheuttavan Suomen metsätaloudelle noin 50 miljoonan euron menetykset vuosittain. Tutkimuksessa oli mukana 15 koirakkoa.
Luonnonvarakeskuksen (Luke) ja Lapin Ammattikorkeakoulun (Lapin AMK) tutkimuksessa selvitettiin koirien hajuaistin käyttömahdollisuuksia juurikääpä- ja tervarososienten aikaisessa havainnoinnissa sekä kehitettiin menetelmiä ja koulutusta koirakoille tuhosienten tunnistamiseksi metsissä.
Vuoden harjoittelun myötä valtaosa koirista oppi tunnistamaan kuusenjuurikäävän ja tervasroson näytteiden eri muotoja hajuerotteluradalla. Erilaisten näytteiden tunnistamisessa oli kuitenkin merkittäviä eroja.
– Metsässä koirat oppivat tunnistamaan pitkälle edenneen kuusenjuurikääpätartunnan erityisesti juurakoiden ja kaatuneiden puiden itiöemistä sekä kantojen lahosta. Tutkimuksen perusteella koirien koulutusmenetelmä sopiikin sekä kuusenjuurikäävän että männynjuurikäävän aikaisen vaiheen tunnistamiseen metsikössä suhteellisen luotettavasti. Männynjuurikääpä tunnistettiin myös pystypuista ja taimista, Lukesta kerrotaan.
Koirat oppivat tunnistamaan metsässä myös tervasrosoa erinomaisesti tervasroson itiöistä, itiöemällisistä oksista, tuoreista ja vanhoista koroista ja jopa latenteista tartunnoista oksista ja rungoista, joissa sieni esiintyy rihmastona puussa. Parhaiten tunnistus onnistuu nuorissa männiköissä, joissa tartuntaa esiintyy alle pari metriä maanpinnasta. Hajujen erottelu vaatii jatkuvaa panostusta koirakoiden taitojen ylläpitämiseen.