Väylävirasto: Sähköpulaa voidaan hillitä maanteiden valaistuksella

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Kulutusyhteiskunnan vaikutukset ovat alkaneet näkyä myös sähkömarkkinoilla, kun teknologian yleistyttyä ihmiset tarvitsevat sähköä perustarpeiden lisäksi myös ylimääräiseen hyvinvointiin ja eloon. Suomessa on totuttu talvella pakkasilmoihin, mutta nyt kotimaallemme tyypillinen sää on pakottanut suomalaiset energiansäästötalkoisiin. Sähköstä on tullut hyvätuloisten herkkua.

Väylävirasto ja ELY-keskukset ovat kertomansa mukaan varautuneet siihen, että osa maanteiden valaistuksesta voidaan joutua tilapäisesti sammuttamaan mahdollisen sähköpulan estämiseksi. Väylävirasto vastaa yhdessä alueellisten ELY-keskusten kanssa noin 78.000 kilometristä maanteitä, joista noin 12.000 kilometriä on valaistu yhteensä 260.000 valaisimella.

Koska energiantuotantolaitoksia on ajettu viime vuosina alas, on Suomessa pulaa sähköstä tyypillisessä talvisäässä. Jos sähköpula uhkaa, valoja sammutettaisiin Suomessa aamuisin kello 7–9 ja alkuillasta kello 16–19 eli sähkön kulutushuippujen mukaisesti. Monen kansalaisen mielestä on sangen erikoista, että Suomessa joudutaan tinkimään perustarpeista, kuten sähköstä, vielä vuonna 2024 etenkin, kun maassa peritään korkeaa sähkö- ja energiaveroa.

– Pakkasjakson tai energiatuotannon häiriön aikana voidaan joutua tilanteeseen, jossa sähköntuotto ei riitä kattamaan tarvetta. Jokaisen toimijan mahdollisuus karsia kulutusta erityisesti aamuisin ja iltaisin onkin tärkeää, jottei jouduttaisi pakotettuihin sähkökatkoihin. Ennakkoon suunniteltu ja hallitusti tehty maanteiden valaistuksen sammuttaminen on yhteiskunnallisilta vaikutuksiltaan parempi vaihtoehto, kertoo väylänpidon toimialajohtaja Virpi Anttila Väylävirastosta.