Viime vuosina taittuvanäyttöiset puhelimet ovat tuoneet takaisin segmentin, joka katosi aikoinaan Nokia Communicatorin myötä. Roolia yrittivät viedä tabletti, mutta turhaan. Ne eivät toimineet samalla puhelimena ja mikä tärkeintä, tabletit eivät mahtuneet taskuun. Nyt valmistajat ovat viimein saaneet markkinoille välineitä, jotka haastavat tabletit työvälineinä ja mahduttavat koko paketin taas taskuun. Tuorein genren tulokas on OnePlus Open.
Open on OnePlussan ensimmäinen taittuvanäyttöinen puhelin, ja avattuna laite on kooltaan aavistuksen suurempi kuin kilpailevan Samsungin lippulaiva Fold5. Avattuna Openin ulkomitat ovat 15,3 x 14,3 senttiä ja suljettuna 15,3 x 73,3 senttiä. Suljettuna laite on 11,7 millimetriä paksu. Laitteen 6,31-tuumaisen etunäyttö on lähellä tavallista puhelinta, joten käyttö on toimivaa myös etunäytön kautta päänäytön ollessa suljettuna.
Laitteen Flexion Hinge -sarana tuntuu tukevalta, mutta saranan itsensä suoristaminen johtaa siihen, ettei laitteen ruutua saa jäämään Communicatorin tyyliin viistosti auki. Tämä on outo valinta, joka heikentää käyttökokemusta. OnePlus Openissa on kahteen osaan jaettu 4805 mAh akku, jota ladataan pakkauksen mukana tulevalla 67 watin SuperVOOC-pikalaturilla. Tyhjästä täyteen lataaminen kesti noin 42 minuuttia. Langatonta latausta laitteessa ei ikävä kyllä ole lainkaan. Tallennustilaa testilaitteessa on 512 Gt ja muistia 16 Gt. Kyljessä komeilee yhä OnePlussan laitteista tuttu AlertSlider, jota osaa arvostaa muun muassa silloin, kun laite täytyy saada huomaamattomasti äänettömälle.
Laitteen sisänäyttö on 7.82-tuumainen LTPO 3.0 AMOLED, jonka resoluutio on 2440×2268 pikseliä. Hintaluokkaan kuuluvasti näytössä on adaptiivinen virkistystaajuus, joka säästää virtaa varsinkin staattisissa tilanteissa. Sisänäytön pintakerros on mukavan mattapintainen, joten siihen ei jää yhtä helposti sormenjälkiä kuin kilpailijoilla. Näytössä vääjäämättä oleva taitekohta on saatu häivytettyä OnePlus Openissa erittäin hyvin, joten se ei häiritse käyttöä. Sovellusten kohdalla on kätevää, kun käyttäjä voi valita minkä kokoisena sovellus sisänäytöllä avautuu.
Miinusta työkäytössä tulee siitä, että verkkosivuja ja vaikkapa CRM-järjestelmää verkossa selattaessa OnePlus Openin selain esittää sisänäytölläkin verkkosivun mobiiliversiona, kun Samsung Fold5 esittää verkkosivun tietokoneversion. Tämä vähentää ruudulla kerralla näkyvän informaation määrää, kun ruudulla on vain yksi sovellus.
Tehokäyttäjälle erittäin hyvä toiminnallisuus on mahdollisuus käyttää sisänäytöllä useita sovelluksia samanaikaisesti. Yhtä käytettäessä muut väistyvät sivuun, josta ne saa nopeasti aktivoitua. Halutessaan käyttäjä saa myös samanaikaisesti käyttöön kolme eri sovellusta ja myös yhden muiden päällä kelluvan sovelluksen. Kolmen sovelluksen ruudun käyttäminen edellyttää hieman harjoitusta, mutta se kannattaa. Näillä toiminnallisuuksilla työtehoa saa kasvatettua jopa tabletteja paremmaksi ja lähelle kannettavaa tietokonetta. Sillä erotuksella, että tämä laite mahtuu taskuun.
Vaikka OnePlus Open onkin pääasiassa työkäyttöön tarkoitettu laite, on siinä myös varsin onnistuneet kamerat. Takakannessa sijaitsevat 48 megapikselin pääkamera, 64 megapikselin telekamera ja 48 megapikselin 114-asteen ultralaajakulma. Avattava laite pääsee oikeuksiinsa myös siinä, että takakameroita voi käyttää selfie-kuvissa ja -videoissa etunäytön toimiessa kätevästi etsimenä. Tämä tuottaa myös parempilaatuisia somevideoita, jos sellaisille on tarvetta. Samalla täytyy todeta, että laitteen etukannessa on niin ikään varsin laadukas 32-megapikselin kamera. Takakannen kamerat on sijoitettu jopa häiritsevän suureen kohoumaan, joka tuntuu selvästi myös taskussa.
OnePlus Openin kuvien laatu on hyvää keskitasoa, mutta samalla on todettava, että avattavissa laitteissa kuvaaminen ei ole ollut aiemminkaan keskiössä. Pääkameran taltioimat kuvat ovat dynamiikaltaan hyviä ja värit luonnollisia, mutta liikkuvia kohteita on hankala saada tallennettua tarkasti jopa hyvässä päivänvalossa. Tavalliseen kuvaamiseen pääkamera on kuitenkin riittävä ja haastaa laadussa kilpailijansa. Telekameran osalta tämä laite pesee sen sijaan saman genren kilpailijansa selvästi varsinkin hyvässä valossa. Telekameran 6x-tilassa kuvien laatu yllätti positiivisesti, kunhan ne vain otettiin riittävän kirkkaissa olosuhteissa. Videota laite kuvaa maksimissaan 4K 60 fps. Videon laatu on tasokasta keskisarjaa, mutta kuvanvakautus voisi olla vielä tehokkaampaa.
Yhteenvetona voidaan todeta, että OnePlus Open on tällä hetkellä sarjansa paras laite ja tarjoaa varsinkin monipuolisessa työkäytössä erittäin toimivan ratkaisun. Laitteessa on genressään yllättävän laadukkaat kamerat. Arkikäytössä miinusta tulee langattoman latauksen puuttumisesta, mutta muut ominaisuudet nostavat sen kuitenkin genrensä kärkeen. Ainakin toistaiseksi.