Kuusamon hirvenpääkirveestä uutta tietoa – erittäin merkittävä esihistoriallinen löytö

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kuusamosta löytyi toukokuussa 2023 kivikaudelta peräisin oleva hirvenpääkirves. Kyseessä on museoviraston tiedotteen mukaan yksi merkittävimmistä esihistoriallisista löydöistä Suomessa. Nyt kirveen katkelmasta on saatu lisätietoa.

Geologi Satu Hietala teki kolmelle Suomesta löydetylle hirveenpääkirveelle röntgenfluoresenssi- eli XRF-analyysin. Kyseessä on tekniikka, jolla voidaan tutkia näytteen alkuaineita vauroittamatta sitä. Kuusamon hirvenpääkirveen kivilajiksi paljastui kvartsiitti.

Kuusamon hirvenpääkirves ei ole todennäköisesti päätynyt kauas valmistuspaikaltaan. Kuusamossa on nimittäin kvartsiittialue vain muutaman kilometrin päässä löytöpaikalta. Kirveen löytöpaikan kaivauksissa on löytynyt myös kivikautinen asuinpaikka, mutta kirves on sitä tuhansia vuosia nuorempi.

Kuusamon hirvenpää muistuttaa 1900-luvun alussa Karjalankannakselta löytynyttä Säkkijärven hirvenpäätä. Kyseisen esineen valmistusmateriaaliksi paljastui vulkaaninen kivilaji, Äänisen metatuffiitti. Kolmannen, Etelä-Pohjanmaalta löytyneen Kortesjärven hirvenpään materiaalina käytettiin maasälpäporfyyria.

Museoviraston amanuenssi Sami Ranisen mukaan hirvenpäitä käytettiin todennäköisesti seremoniaesineinä, ryhmän tunnusmerkkeinä tai henkilökohtaisina statusesineinä. Kuusamon, Säkkijärven ja Kortesjärven hirvet ajoittuivat ajalle 2 000 – 1 000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Tämä tarkoittaa kivikauden loppuvaihetta tai kivi- ja pronssikauden siirtymävaihetta.