Palju on suosittu tapa rentoutua viikonloppuisin vuodenajasta riippumatta. Talvella terassi voi kuitenkin tehdä tepposet liukkaudellaan ja pimeä ympäristö lisää riskikerrointa. Paljussa käydessä tulisi muistaa muutama seikka, jotta välttyy ikäviltä tapaturmilta.
– Paljua käyttäessä on tärkeää muistaa maltti ja varovaisuus. Useimmat haverit sattuvat, kun ennen kylpyä tai kylvyn jälkeen kiirehditään liukkaalla terassilla tai pihalla, Fennian riskienhallintapalveluiden osastopäällikkö Petteri Sistonen sanoo.
– Liukastuessa tai horjahtaessa saattaa osua kuumaan kamiinaan, tai ottaa vahingossa refleksinä kiinni lähimmästä paljun kuumasta hormista. Myös liian lämpimäksi lämmennyt palju voi polttaa ihoa, Sistonen listaa.
Vinkit turvallisempaan talvipaljuiluun:
– Hanki pitävät tossut tai pitävä matto paljuun siirtymistä varten. Muista, että pitävätkin tossut muuttuvat äkkiä liukkaiksi, jos niiden pohja on lumessa.
– Huolehdi turvallisesta kulkureitistä paljuun. Tee tarvittaessa lumityöt ja hiekoita reitti.
– Muista, että paljusta loiskuva ja ihmisistä valuva vesi voi tehdä kulkureitistä hyvin liukkaan.
– Huolehdi riittävästä valaistuksesta paljun ympäristössä.
– Mikäli paljuun nousemiseen tarvitaan koroketta, huolehdi, että koroke on riittävän tukeva ja leveä. Kaide korokkeessa helpottaa kiipeämistä.
– Keskity etenkin siirtymiin paljuun ja paljusta pois. Älä kiirehdi.
– Ole varovainen myös paljua siirrettäessä. Palju voi olla hyvin painava ja talvella liukkaan kulkuväylät voivat aiheuttaa vaaratilanteita.
– Muista juoda, sillä paljuilu haihduttaa nestettä kehosta ja voi osaltaan altistaa tapaturmille.