Syyhy on levinnyt Suomessa niin runsaasti, että viime aikoina on puhuttu jo suoranaisesta epidemiasta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL piti maanantaina tiedotustilaisuuden aiheesta. Syyhytartuntoja diagnosoitiin vuonna 2023 yli 37 000, huomattavasti enemmän kuin sitä edeltäneitä vuosina. Ylilääkäri Leif Lakoman mukaan tiedossa ei ole, miksi näin tarkalleen ottaen on.
THL ei voi erikseen seurata varmennettuja syyhytapauksia, sillä kyseessä ei ole valvottavaksi tai ilmoitettavaksi luokiteltu tartuntatauti. Syyhyä aiheuttaa syyhypunkki, joka tekee ihon alle pieniä käytäviä esimerkiksi kämmeniin tai jalkapohjiin. Potilas voi tietämättään tartuttaa alkuun oireetonta syyhyä muihin. Syyhyä hoidetaan lääkevoiteella tai -tableteilla, minkä lisäksi on suoritettava syyhysiivous.
Hoitoa hankaloittaa sen monimutkaisuus ja se, että osa syyhypunkeista voi olla immuuneja yleisimmin käytetylle hoitovoiteelle. Erikoislääkäri Piia Vuorelan mukaan hoitoon tulisi käyttää vain ihmisille tarkoitettuja lääkkeitä. Eläimille tarkoitetut lääkkeet voivat olla riski.
Syyhytartunnalle tarvitaan 5-10 minuutin kontakti. Pelkkä kättely tai halaus ei siis tyypillisesti vielä johda syyhypunkin leviämiseen. Syyhypunkki voi kuitenkin elää pari päivää tekstiileissä, joten erityisesti perheissä on tärkeää pestä vaatteita säännöllisesti 60 asteessa tai pakastaa niitä muutaman päivän ajan.