Vanhan leivän löytyminen keittiön leipälaatikosta on huono asia, mutta arkeologisissa kaivauksissa se voi olla onnenpotku. Nyt joukko arkeologeja on löytänyt Turkissa maailman vanhimman tähän päivään asti säilyneen leivän. Löydös tehtiin muinaisen Çatal Hüyükin asutuskeskuksen kaivauksissa. Kaivauksissa paljastui suurimmaksi osaksi tuhoutunut uunirakennelma.
Arkeologit löysivät sen sisältä vehnää, ohraa, herneensiemeniä ja noin kämmenen kokoisen jäännöksen, joka osoittautui leiväksi. Paistamatta jääneen leivän arvioidaan CNN-uutissivuston mukaan olevan noin 8 600 vuotta vanha. Käynyt ja muodoltaan pyöreä leipä oli säilynyt nykypäivään saakka sisältämänsä tärkkelyksen ansiosta.
– Voimme sanoa, että tämä Çatal Hüyükista löydetty leipä on maailman vanhin. Se on eräänlainen pienempi versio limppuleivästä, Turkin Anadolun yliopiston apulaisprofessori ja arkeologi Ali Umut Türkcan kuvaili Anadolu Agency -uutistoimistolle.
Turkin Konyan maakunnassa sijaitseva Çatal Hüyük oli yksi maailman ensimmäisistä isoista asutuskeskuksista. Kukoistuskautenaan noin 7 000 vuotta ennen ajanlaskun alkua Çatal Hüyükissa eli useita tuhansia ihmisiä. Alueella tehdyissä kaivauksissa on tehty vuosien varrella lukuisia merkittäviä arkeologisia löytöjä.
At the site of the Neolithic city of Çatalhöyük, a team of researchers has identified an 8,600-year-old unbaked fermented loaf of what may be the world’s oldest example of bread.https://t.co/jbVZEUVUB1 pic.twitter.com/ahVxv7o5Wb
— Archaeology Magazine (@archaeologymag) March 8, 2024