Saamenmaalla asuvan alkuperäiskansan kieltä ja kulttuuria sekä heidän asemaansa edustava poliittinen kulttuuri-itsehallintoelin saamelaiskäräjät pn nyt joutunut poliisitutkinnan kohteeksi. Saamelaiskäräjät on Suomessa korkein elin, joka voi ilmaista saamelaisten virallista näkemystä. Sen 21 jäsentä varajäsenineen valitaan vaaleilla joka neljäs vuosi.
Poliisi on kertonut suorittavansa esitutkintaa vuoden 2023 saamelaiskäräjävaaleihin liittyen. Puheenjohtaja Pirita Näkkäläjärvi sanoo, ettei hän lähde arvioimaan, liittyykö asiaan rikosta tai kuka siitä voisi olla epäiltynä. Hän kuitenkin arvioi, että taustalla saattaa olla pitkäaikainen, saamelaisten itsemääräämisoikeutta koskeva kiista, josta Suomi on saanut langettavat ratkaisut YK:n ihmisoikeuskomitealta ja rotusyrjinnän vastaiselta komitealta (CERD).
– Tutkinta ei vaikuta Saamelaiskäräjien päivittäiseen työhön. Jatkamme työtä kaikkien kolmen Suomessa elävän saamen kielen ja saamelaisen kulttuurin eteen niin kuin ennenkin, Näkkäläjärvi sanoo.
Vuonna 2023 Saamelaiskäräjien vaalilautakunta poisti käräjien vaaliluettelosta 86 henkilöä, jotka korkein hallinto-oikeus oli käsitellessään katsonut äänioikeutetuiksi. Saamelaiskäräjät päättää kulttuuri-, oppimateriaali- sekä sosiaali- ja terveysmäärärahoista noin miljoonan euron arvosta. Päätöksiä tekevät seitsemän lautakunnan jäsenet.