Suomalaiset käyttävät kurkkua salaatteihin, leivän päälle ja smoothieen. Sitä voi dipata myös sellaisenaan naposteluherkkuna tai valmistaa valkosipulin ja jogurtin kaverina tzatzikia. Maa- ja kotitalousnaiset suosittelee herkuttelemaan kotimaisella kurkulla esimerkiksi kylmän salaattipiirakan muodossa.
Salaattipiirakka
6–8 palaa
n. 2 tuntia
Piirakkapohja:
3 dl vehnäjauhoja
1,5 dl kaurahiutaleita
0,25 tl suolaa
125 g voita tai margariinia
2 rkl vettä
Salaattijuustotäyte
200 g salaattijuustokuutioita
200 g turkkilaista jogurttia
0,5 tl suolaa
0,25 tl mustapippuria
Salaattitäyte:
200 g kirsikka- tai miniluumutomaatteja
1 punasipuli
1 kurkku
1 ruukku tuoretta basilikaa
1 rkl (oliivi)öljyä
mustapippuria
1. Leivo piirakkapohja: Yhdistä kulhossa vehnäjauhot, kaurahiutaleet ja suola.
2. Kuutioi rasva, lisää kulhoon ja nypi ainekset sekaisin.
3. Sekoita lopuksi vesi nopeasti joukkoon.
4. Painele taikina voidellun piirakkavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja reunoille.
5. Paista kypsäksi 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Jos haluat varmistaa, etteivät reunat valahda paistamisen aikana, rutistele foliota pötköksi ja laita pötkö taikinapohjalle reunoja vasten. Anna pohjan jäähtyä.
6. Valmista salaattijuustotäyte murustelemalla salaattijuusto kulhoon. Sekoita joukkoon jogurtti, suola ja mustapippuri.
7. Levitä juustotäyte jäähtyneelle piirakkapohjalle.
8. Valmista salaattitäyte. Pese ja halkaise tomaatit. Kuori ja viipaloi punasipuli. Vuole kurkusta kuorimaveitsellä tai juustohöylällä ohuita suikaleita ja kääri ne rullalle ruusukkeeksi.
9. Levitä juustotäytteelle haluamallasi tavalla tomaateilla, kurkkuruusukkeilla ja sipulilla sekä basilikan lehdillä. Viimeistele pirskottamalla pinnalle öljyä ja rouhauksella mustapippuria.
Vinkki: Paista pohja edellisenä päivänä, mutta kokoa piirakka juuri ennen tarjoilua. Näin pohja ja kasvikset pysyvät rapeina. Kiireinen oikaisee ja käyttää valmista piirakkapohjaa.