Katupölylle altistuminen voi aiheuttaa runsaasti erilaisia oireita – näin suojaudut

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL muistuttaa, että katupölylle altistuminen esimerkiksi työ- tai koulumatkalla tai ulkoillessa aiheuttaa monelle oireita. Yleisimpiä oireita ovat nuha ja silmien kirvely. Katupölyltä voi kuitenkin suojautua.

Etenkin pienet lapset, vanhukset ja kroonisia hengityselin- ja sydänsairauksia sairastavat ovat herkkiä hiukkasten aiheuttamille haitoille. Pääkaupunkiseudun ilmanlaatu on mitattu huonoksi myös tänä keväänä katupölyn vuoksi. Katupölyn vakaville vaikutuksille herkkiä ovat esimerkiksi astmaatikot sekä sepelvaltimo- tai keuhkoahtaumatautia sairastavat.

Katupöly voi pahentaa perussairauteen liittyviä oireita ja vaatia lääkitystä, lääkärissä käyntiä tai jopa sairaalahoitoa. Korkeat katupölypitoisuudet voivat aiheuttaa terveellekin aikuiselle ärsytysoireita, kuten nuhaa, yskää, kurkun karheutta sekä silmien kutinaa ja kirvelyä.

– Herkkiin väestöryhmiin kuuluvien on suositeltavaa välttää katupölylle altistumista pahimpaan katupölyaikaan ja huolehtia mahdollisen perussairauden asianmukaisesta hoidosta, sanoo THL:n erityisasiantuntija Taina Siponen.

Siponen antaa 6 vinkkiä siihen, kuinka katupölylle altistumista voi vähentää katupölykauden aikana:



– Vältä ulkoilua vilkkaiden teiden läheisyydessä.



– Hyödynnä hiljaisempia katuja ja viheralueita työ- ja koulumatkalla.



– Pidä ikkunat suljettuina kotona ja autossa.



– Kuivata pyykit sisällä ja siivoa pöly pois sisätiloista.



– Hanki asuntoon tehokkaat tuloilmasuodattimet ja pidä ne kunnossa.



-Voit myös halutessasi käyttää hengityssuojainta. Valitse tällöin FFP2-luokan suojain.