Silli kuuluu vappubrunssiin – tästä ohjeet perunapiiraan leivontaan

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Vappuna herkutellaan perinteisesti brunssilla, johon kuuluu munkkien ja siman lisäksi myös silliä. Sitä nautitaan perinteisesti kylmänä perunan ja kananmunien kaverina. Keittiömestari Sami Rekola suosittelee kokeilemaan vappuna Silli-perunapiirasta.

–Sillipiiraan kaverina nauttisin itse olutta, varmaankin raikasta lageria. Smörren kaverina taas toimii kuohuviini tai samppanja. Ja ne, jotka haluavat nauttia vappuna snapseista, voivat toki yhdistää myös niitä silliruokiin, Rekola kertoo Pro Kala ry:lle.

Piirakkataikina:

4 dl vehnäjauhoja

150 g voita

3 rkl vettä

Täyte:

2 sipulia

50 g voita

1 kg kiinteitä perunoita

1 paketti matjessillifileetä

50 g emmentaljuustoraastetta

1. Sekoita pohjataikinan ainekset tasaiseksi. Laita taikinakimpale kelmussa kylmään noin tunniksi. Vetäytynyttä ja kylmää taikinaa on merkittävästi helpompi käsitellä.

2. Valmista täyte: leikkaa sipulit ohuiksi viipaleiksi ja kuullota paistinpannulla voissa miedolla lämmöllä, kunnes sipuli on kauniisti ruskistunut ja pehmennyt. Siirrä sivuun odottamaan.

3. Kuori ja viipaloi perunat sentin paksuisiksi viipaleiksi. Kuutioi sillit ja raasta juusto. Vuoraa irtopohjaisen kakkuvuoan pohja leivinpaperilla. Levitä pohjalle kerros perunaviipaleita kauniisti limittäin, laita päälle sipulit ja juusto. Asettele päälle loput perunat.

4. Kauli piirakkataikina noin viiden millin paksuiseksi ja peitä peruna-silli-sipuliseos taikinalla. Taittele taikinan liepeet vuoan reunoille perunakerroksen väliin.

5. Paista piirasta 160-asteisessa uunissa noin 35–40 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä ja taikinan pinta reilusti ruskistunut. Tarkista perunoiden kypsyys hammastikulla.

6. Anna piiraan jäähtyä vuoassa vähintään 20 minuuttia. Irrota vuoan kehä ja kumoa piiras Tarte Tatinin tapaan tarjoiluvadille.