Tulli varoittaa ulkomailta tilatuista hyttys- ja punkkikarkotteista

Koti & Asuminen Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Monissa kodeissa valmistaudutaan jo kesän ja sen myötä hyttysten sekä punkkien saapumiseen. Tämä näkyy Tullin haaviin jääneissä nettitilauksissa. Tullin tiedotteen mukaan suomalaiset tilaavat vuosittain ulkomailta hyöntesmyrkkyjä ja -karkotteita, joiden joukossa on laittomiakin tuotteita.

Hyttystorjuntalaitteiden hyttystyynyinä saa käyttää vain sellaisia biosidivalmisteita, jotka Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on hyväksynyt. Hyväksytyn tuoteen tunnistaa Tukesin lupanumerosta. Tuotteita tilatessa kannattaa varmistaa, että myyntipakkauksesta löytyy lupanumeron lisäksi valmistetta ja käyttöä koskevat tiedot suomeksi ja ruotsiksi.

Ulkomailta tilatuista tuotteista edellämainittuja tietoja harvoin löytyy. Lemmikkien punkkipannat ovat puolestaan usein biosidevalmisteita tai eläinlääkkeitä, joista jälkimmäisiä ei Tullin mukaan saa tilata Suomeen potitse. Rajoitukset koskevat nettitilauksia EU-maista, ETA-maista ja EU:n ulkopuolelta.

– Ohjeemme suomalaisille on yksinkertainen: Selvitä, mitä olet tilaamassa, millaisesta valmisteesta on kyse. Jätä kielletyt tuotteet tilaamatta, muistuttaa tiedotteessa tulliylitarkastaja Suvi Etelämäki.