Naistentautien erikoislääkäri Alyssa Dweck on luetellut nyt seitsemän eri syytä, miksi kuukautiset voivat tulla epäsäännöllisesti. Jos aiemmin säännöllinen vuoto muuttuu radikaalisti, kannattaa syy luonnollisesti tutkia. Ensimmäisenä saattaa tulla mieleen raskaus.
Raskauden mahdollisuus voidaan sulkea pois kotona tehtävällä testillä tai lääkärin vastaanotolla. Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCOS) on tila, jossa munasarjat tuottavat enemmän androgeenejä (eli miessukupuolihormoneja) kuin niiden pitäisi. Tämä puolestaan aiheuttaa epäsäännöllisen ovulaation. Epäsäännöllisten kuukautisten lisäksi PCOS:n oireita voivat olla epätavallisen runsas tai kevyt verenvuoto, liiallinen keho karvoitus, painonnousu, akne ja hedelmällisyysongelmat.
Dweckin mukaan kaulan kilpirauhanen säätelee aineenvaihduntaa, ja sitä säätelevät hormonit, jotka tulevat samalta aivojen alueelta, joka säätelee kuukautisia. Tämän seurauksena kilpirauhasen häiriöt voivat johtaa epäsäännöllisiin kuukautisiin. Tohtori Dweck vahvistaa myös, että koronarokote ja koronviruksen sairastaminen voivat hetkellisesti muuttaa kuukautiskiertoa.
Asiantuntijan mukaan kuukautisten alkamiseen vaikuttavat monet tekijät – mukaan lukien ruokavalio, elämäntavat ja jopa stressi. Myös hormonaaliset ehkäisyvälineet voivat muuttaa kuukautisvuotoa. Vaihdevuodet ovat virallisesti alkaneet silloin, kun kuukautiset jäävät kokonaan pois kuukausi toisensa jälkeen. Tätä usein edeltää esivaihdevuodet, jolle on tunnusomaista hormonitasojen vaihtelu sekä epäsäännöllinen ovulaatio. Esivaihdevuodet voivat kestää neljästä kahdeksaan vuotta tai pidempään.
Lähde: PureWow