Näin tunnistat lämpöhalvauksen oireet – nyt kannattaa olla tarkkana

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Lähipäiville on ennustettu osaan maata jopa tukalaa hellettä. Kuuma sää voi aiheuttaa erityisesti riskiryhmille terveyshaittoja jo lyhyessä ajassa, jos vaikutuksilta ei suojaudu. THL muistuttaa, että kuumuus sekä hikoilusta aiheutuva neste- ja suolavajaus voivat aiheuttaa lämpöuupumusta ja lämpöhalvausta.

Lämpöuupumuksen oireita ovat esimerkiksi voimakas jano, voimakas hikoilu, viileä ja nihkeä iho, heikotus, päänsärky, huimaus, ärtyisyys, pahoinvointi ja elimistön lämpötilan nousu. Lämpöhalvauksesta puhutaan oireiden muuttuessa henkeä uhkaaviksi. Sellaisia ovat esimerkiksi hengityksen vaikeutuminen, nopea ja heikko sydämen syke, poikkeava käytös tai sekavuus.

– Varsinkin ikääntyneet, pitkäaikaissairauksista ja toimintarajoitteista kärsivät sekä vauvat ja pienet lapset ovat alttiita kuumuuden haitoille. Myös raskaana olevien sekä kuumissa olosuhteissa työskentelevien ja urheilevien kannattaa suojautua hyvin, kertoo tiedotteessa ylilääkäri Mikaela Grotenfelt-Enegren.

Terveyshaitoilta voi suojautua pysymällä poissa auringonpaahteesta erityisesti päivän kuumimpaan aikaan, välttämällä fyysistä rasitusta, syömällä ja juomalla vettä riittävästi. Alkoholia kannattaa vältellä, tai ainakin pitäytyä kohtuukäytössä ja miedoissa juomissa sekä juoda myös vettä.

Hellepäivinä kannattaa pukeutua kevyesti hikoilun salliviin vaatteisiin. Ihoa pitäisi suojata UV-säteilyllä vaatteiden ja aurinkovoiteiden avulla sekä käyttämällä hattua ja aurinkolaseja. Tarvittaessa kehoa voi viilentää esimerkiksi uimalla, viileällä suihkulla, kosteilla vaatteilla tai kylmäkääreillä.

Myös sisätilat kannattaa pitää viileinä. Terveydenhuoltoon suositellaan olemaan yhteydessä, jos ilmenee voimakkaita lämpörasitukseen liittyviä oireita, perussairauden oireet selvästi pahenevat tai yleistila heikkenee.