Erilaiset marjaherkut maistuvat suomalaisille erityisesti kesän kynnyksellä. Marjat ovat monille olennainen osa esimerkiksi alkukesän juhliin valmistettavia kakkuja. Pakastemarjoja käyttäessä on kuitenkin syytä olla tarkkana.
Ruokavirasto muistutti tuoreessa somejulkaisussaan, että ulkomaiset pakastemarjat tulee kuumentaa kunnolla. Ulkomaista alkuperää olevia pakastemarjoja tulisi kuumentaa kauttaaltaan vähintään 5 minuutin ajan 90 asteessa tai keittää 2 minuutin ajan.
Syy kuumentamisen tarpeelle löytyy toistuvasti esiintyvistä norovirusepidemioista. Niiden epäillään aiheutuneen ulkomaisista pakastevadelmista. Myös Hepatiitti A -viruksen epäillään levinneen pakastemarjojen välityksellä vuosina 2013-2014.
– Virukset voivat päästä marjoihin esimerkiksi saastuneen veden välityksellä. Pakastaminen säilyttää virukset hengissä ja tartuntakykyisinä. Jos marjat käytetään sulatuksen jälkeen sellaisenaan tai ainoastaan niitä lievästi kuumentaen, eivät virukset tuhoudu, Ruokaviraston sivuilla selvennetään.