Suomalaistutkimus: Runsas lihansyönti yhteydessä lihavuuteen

Ruoka Terveys · Tim Isokivi

Punaisen lihan ja lihavalmisteiden runsas syönti on yhteydessä lihavuuteen. Tämä selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreesta tutkimuksesta. Eniten lihatuotteita kuluttavien miesten todennäköisyys olla lihava on lähes kolminkertainen ja naisten yli kolminkertainen vähiten lihaa kuluttaviin verrattuna.

Tutkimuksen perusteella punaisen lihan ja lihavalmisteiden kulutus lisää lihavuuden todennäköisyyttä itsenäisesti useista muista epäsuotuisista elintavoista riippumatta. Runsas lihan kulutus on yhteydessä lihavuuteen kaikilla koulutustasoilla. Matalasti koulutetuilla todennäköisyys on kuitenkin THL:n mukaan suurempi kuin korkeasti koulutetuilla.

Suomessa aikuiset ja erityisesti miehet syövät punaista lihaa ja lihavalmisteita huomattavasti suosituksia enemmän. FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan miehet kuluttavat punaista lihaa ja lihavalmisteita 182 grammaa päivässä ja naiset 107 grammaa päivässä. Ravitsemussuositusten mukaan niitä tulisi syödä korkeintaan 350 grammaa viikossa eli 50 grammaa päivässä.

Tutkimuksessa lihavuuden, lihan kulutuksen, muiden epäterveellisten elintapojen ja koulutustason yhteyttä selvitettiin ensi kertaa. Elintavoista tutkimuksessa mukana olivat liikkumattomuus, vähäinen kasvisten ja hedelmien syöminen, alkoholin riskikäyttö ja päivittäinen tupakointi.

THL:n mukaan punaisen lihan ja lihavalmisteiden kulutuksen vähentäminen vaikuttaa myönteisesti sekä ihmisen että ympäristön terveyteen. Tutkimus oli osa Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamia hankkeita Just food ja Leg4Life.