Ukkoskausi alkoi näyttävästi – näin suojaudut salamoilta

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Ukkoskausi 2024 on saapunut rytinällä. Suomessa havaittiin toukokuun aikana 22 400 maasalamaa, mikä on yli kolme kertaa enemmän kuin toukokuun 1991-2020 ilmastollisen ajanjakson keskiarvo. Toukokuisin maasalamoita havaitaan keskimäärin 6 600.

Mittaushistorian toukokuun salamaennätys on vuodelta 1963. Tuolloin havaittiin peräti 38 000 maasalamaa. Ilmatieteen laitoksen tiedotteen mukaan yli 20 000 maasalamaa on havaittu mittaushistorian 1960-2023 aikana toukokuussa kuudesti.

Ukkosista saatiin esimakua Suomessa jo 1. huhtikuuta 2024, jolloin maan etelä- ja keskiosissa havaittiin 260 maasalamaa. Myös kesäkuu alkoi salamoinnin suhteen runsaslukuisena. Kesäkuun keskimääräinen maasalamamäärä ylittyi jo muutamassa päivässä.

Ukkonen on näyttävä luonnonilmiö, mutta myös yksi vaarallisimmista Suomessa esiintyvistä sääilmiöistä. Ukkosella on turvallisinta pysyä sisätiloissa ja olla loitolla esineistä, joilla on yhteys talon ulkopuolelle. Sähkölaitteet voi suojata kytkemällä ne irti pistokkeista.

Auto on umpinaisena metallikorina turvallinen paikka, sillä salaman virta kulkee metallikuorta pitkin maahan pääsemättä sisään. Auton sisätiloissakin sen metalliosiin koskemista kannattaa kuitenkin välttää. Uiminen ja aukealla paikalla oleskelu on vaarallista ukkosella.

– Ukkosen jyrinää kuultaessa vedestä on syytä rantautua ja mennä kauemmas vesirajasta. Jos rakennusta tai autoa ei ole suojaksi, taivasalla tulee kyykistyä ison puun korkeutta vastaavalle etäisyydelle, ei suoraan puun alle tai aukealle paikalle, opastaa Ilmatieteen laitoksen ukkostutkija Terhi Laurila tiedotteessa.