Valtavalle ulostekokoelmalle avattiin oma museo

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yhdysvaltojen Arizonassa voi vierailla nähtävyydessä, jossa esillä on hieman toisenlaisia muinaisjäänteitä kuin useissa muissa museoissa. Poozeum-nimisessä museossa on esillä maailman suurimman fossiloituneiden ulosteiden kokoelman aarteita. Museon perusti kokoelman omistaja George Frandsen Williamsin kaupunkiin.

Frandsen pääsi vuonna 2015 Guinnessin ennätystenkirjaan maailman suurimman koproliittien eli ulostefossiilien kokoelman ansiosta. Hän perusti Poozeumin alun perin virtuaalimuseona. Vuonna 2024 museo sai pysyvän fyysisen sijainnin.

Poozeumissa on esillä noin 8 000 fossiloitunutta ulostetta. Kokoelmaan kuuluu muun muassa maailman suurin fossiloitunut petoeläimen uloste, joka on todennäköisesti peräisin tyrannosaurus rexistä. Frandsen kertoo kiinnostuneensa koproliitista 18-vuotiaana vierailtuaan kivi- ja fossiilikaupassa Utahissa.

– Pidin sitä heti sekä huvittavana että kiehtovana. Kiinnostukseni heräsi, ja opin kaiken mahdollisen koproliiteista. Ymmärsin pian näiden esihistoriallisten aikakapseleiden tarjoavan suoraa tietoa muinaisten eläinten ruokavaliosta, käytöksestä ja elinympäristöstä, Frandsen kertoi Guinnessin ennätystenkirjan haastattelussa.