Havis Amanda palaa Helsingin Kauppatorille

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Helsingin Kauppatorin tunnettu maamerkki, Havis Amandan patsas poistettiin paikaltaan vuonna 2023. Ville Vallgrenin muovailema teos toimitettiin tuolloin konservoitavaksi. Veistos palaa paikalleen 26. kesäkuuta, tiedottaa Helsingin kaupunki.

Konservoinnin osana veistoksen rakennetta vahvistettiin, ja kaikki repeämät paikattiin pronssilankahitsauksella. Samalla suihkulähteen pronssisen yläaltaan saumoja vahvistettiin. Kiipeilyä patsas ei edelleenkään kestä.

– Yläaltaassa on edelleen mikrohalkeamina näkyviä rasitusjälkiä, joita ei ollut mahdollista tai edes mielekästä ennallistaa. Siksi on tärkeää muistaa, että kaikista korjaus- ja vahvistustoimista huolimatta teos ei salli kiipeilyä jatkossakaan, kertoo julkisen taiteen konservaattori Polina Semenova.

Pintakonservoinnissa puhdistettiin veistoksen pinnalle sadan vuoden aikana kertyneet lika- ja saastekerrokset. Myös sinivihreää patinakerrosta siistittiin. Veistosta suojaa kansanjuhlien aikana vahvasta levystä tehty suoja.

Vuonna 1906 valmistuneen ja 1908 Kauppatorille pystytetyn Havis Amandan loi Ville Vallgren Pariisissa. Aukion peruskorjaus jatkuu vielä kesän 2024 ajan.