Kaupunkilaistunut kirjailija meni maalle: ”Ravisteli ajatuksia ja sai kyseenalaistamaan omaa maailmankuvaani”

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Helsinkiläinen kirjailija Tuuli Orasmaa päätti vierailla ympäri Suomea sijaitsevilla maatiloilla. Hän sukelsi viljelijöiden maailmaan Ivalosta Kirkkonummelle sijaitsevilla maatiloilla. Hän julkaisi viime syksynä kokemuksistaan kirjan.

– Maatalousyrittäjien kohtaaminen ravisteli ajatuksia ja sai kyseenalaistamaan omaa maailmankuvaani, Orasmaa kertoi.

Maatalous aiheuttaa huomattavan osan Suomen kasvihuonekaasupäästöistä, mutta samalla maanviljely tuottaa ruokaa suomalaisten pöytiin. Monet maatalousyrittäjät kokevatkin ilmastokeskustelun syyllistävänä. Kirja on tarkkanäköinen ja ajankohtainen kuvaus maaseudun ja kaupungin välisestä vastakkainasettelusta ja siitä, mitä tapahtuu, kun kuplat kohtaavat.

Kirjassa ääneen pääsee laaja joukko maatalousyrittäjiä, joista monet kertovat kaipaavansa työlleen arvostusta. Erityisesti he toivovat, että kansalaiset ja poliitikot tulisivat käymään maatiloilla enemmän. Näin ymmärrettäisiin paremmin, millaista ruoantuotanto Suomessa on ja mitkä sen ympäristövaikutukset ovat. Samalla lukuisat taloudelliset ja poliittiset haasteet vaikeuttavat maataloudessa ilmastotoimien tekemistä.

Maatalousyrittäjien kertomukset kielivät maaseudun ja kaupungin välisestä vastakkainasettelusta, joka saa ilmastokeskustelun jumiin. Ehdotukset ilmastotoimiksi ovat kohdanneet maatalousalalla vastustusta muun muassa siksi, että toimia esittävät väärät tahot, kuten vihreät kaupunkilaiset. Näitä jännitteitä on Orasmaan mukaan lievennettävä, jotta ilmastotoimista voidaan keskustella rakentavasti ja ne pystytään tekemään reilulla tavalla.